Umbra din noi si masca ce o purtam

0
1040

Asa cum spunea Jung: “devenim constienti de noi insine prin autocunoastere. In acest fel ia nastere o constiinta care nu mai e intemnitata in lumea personala marunta, exagerat de sensibila a egoului, ci participa liber la lumea mai larga a intereselor obiective. Aceasta constiinta largita nu mai e acel manunchi egoist si sensibil de dorinte personale, temeri, sperante si ambitii care trebuie intotdeauna compensate si corectate de inclinatii contrare inconstiente, ci o functiei a relatiei cu lumea obiectelor, situand individul intr-o legatura absoluta si intr-o comuniune absoluta cu lumea nesfarsita…

Ceea ce unii ar putea numi orbire sistematica este pur si simplu efectul prejudecatii ca Dumnezeu s-ar afla in exteriorul omului.”
Umbra este unul din arhetipurile intalnite la Jung. Spontaneitatea si emotiile sunt ceea ce e mai frumos in fiinta umana.
Umbrei i s-au dat mai multe denumiri: latura intunecata, alter-ego, celalalt. Umbra, termen creat de Jung, desemneaza aceea latura din noi insine care se afla in subconstientul personal. Umbra este fiinta inferioara din noi, tot ceea ce ne e rusine, si care cuprinde toate dorintele si emotiile ce nu se incadreaza in idealul nostru de personalitate. Umbra este inevitabila si fara ea suntem incompleti.
Jung spune ca nu exista umbra fara soare si nici umbra fara lumina constiintei. Cu cat cautam lumina cu atat umbra devine mai densa. A lucra asupra umbrei se refera la un proces continuu de depolarizare si echilibrare, de vindecare a prapastiei dintre cunoasterea constienta a sinelui si tot ceea ce suntem sau am putea fi. ”Tot ceea ce voi numiti defecte ale voastre, tot ceea ce nu va place la voi insiva, sunt cele mai mari calitati ale dumneavoastra. Ele sunt supraamplificate, ati dat volumul prea tare. Atata tot!”. Partea intunecata e adanc bagata in constiinta noastra. Mesajul pe care-l capatam din acest loc este: nu merit nimic, nu sunt vrednic, nu sunt demn de a fi iubit .
Umbra detine secretul schimbarii, schimbare care te poate afecta la nivelul celulei, ADN-ului, sangelui. Sentimentele pe care le-am inabusit doresc cu disperare sa fie integrate in noi insine. Daca ne negam uratenia ne micsoram frumusetea. Daca ne negam frica ne reducem curajul.
”Lucrul cu care nu poti exista impreuna nu te lasa sa existi!”.
”Nu devii iluminat inchipuindu-ti imagini de lumina” a spus Jung ci si “constientizand intunericul”. A accepta un aspect din tine insusi, inseamna a-l iubi, a-i permite sa coexiste impreuna cu celelalte aspecte.
“Incepusem deja sa ma mint pe mine insumi. Aceste defecte au devenit umbra mea. Nu puteam trai experienta de a fi frumoasa, deoarece imi petreceam mult timp incercand sa-mi ascund uratenia. Inauntrul nostru, noi avem fiecare trasatura impreuna cu opusul ei. Locul intunecat pamantean din noi insine este umbra noastra. Este un camp care are nevoie de acceptare, dragoste si cultivare. Fiecare dintre noi intrupeaza toate trasaturile din univers. Daca nu am avea o anumita calitate n-am putea-o recunoaste in celalalt. “ (Debbie Ford)
Proiectam asupra altor oameni ceea ce nu acceptam la noi insine.
Ken Wilber face o distinctie “proiectia la nivel de ego este foarte usor de identificat: daca o persoana ne trimite o informatie atunci probabil ca noi nu emitem o proiectie. Daca ne afecteaza sunt sanse ca noi sa fim victimele propriilor proiectii.” Daca intelegeti asta nu veti mai vedea niciodata lumea asa cum o vedeti acum. Daca exista in noi un aspect pe care nu-l acceptam vom atrage in permanenta oameni care manifesta acest aspect. Toate relatiile nerezolvate, toate persoanele pe care la iubiti, toti oamenii pe care i-ati dat la o parte toti pot sa vorbeasca si chiar vorbesc prin voi.
Prin experienta traita in non-acceptare (judecata), in culpabilitate, teama, regret, oamenii isi atrag fara incetare circumstanetele si persoanele care ii fac sa retraiasca aceeasi experienta.

 

A accepta o experienta nu inseamna ca suntem de acord cu ea. Este vorba de dreptul pe care ti-l acorzi pentru invata prin intermediul a ceea ce traiesti.

Chiar daca spui “Nu mai vreau sa traiesc asa”, vei repeta. Trebuie sa iti acorzi dreptul de a repeta o greseala sau o experienta neplacuta pentru a ajunge la vointa si curajul necesar pentru a te schimba. Oare de ce nu intelegem de la inceput? Din cauza ego-ului, alimentat de convingerile noastre.

Ego-ul incearca prin toate mijloacele sa ne faca sa credem ca am incheiat o situatie. Ni se intampla sa spunem “da, inteleg de ce celalalt a actionat asa”, pentru a nu fi necesar sa ne privim pe noi insine si sa ne iertam. Este important sa facem diferentiereea dintre a accepta experienta si a se accepta pe sine.

Ti-ai dat seama pana acum ca atunci cand acuzi pe cineva de ceva, acea persoana te acuza la randul ei, de acelasi lucru?

Depinde de fiecare sa hotaram sa ne luam viata in maini pentru a deveni stapani pe propria existenta. Cu cat suferi mai mult intr-o situatie sau cu o persoana, cu atat mai de departe provine acea problema.

La putin timp dupa nastere, realizam ca atunci cand vrem sa fim noi insine, acest lucru deranjeaza lumea adultilor. Ajungem astfel la concluzia ca a fi natural nu este bine, nu este corect. Aceasta descoperire ceeaza copilului furie. Si aceste crize devin atat de frecvente incat ajungi sa crezi ca sunt normale. Sunt numite “crizele copilariei”, apoi “crizele adolescentei”.
Poate au devenit ceva normal pentru oameni dar cu siguranta nu constituie ceva firesc.

Copilul dupa ce a descoperit bucuria de a fi el insusi, va cunoaste durerea provocata de faptul ca nu are mereu dreptul de a fi asa, apoi urmeaza etapa de criza si de revolta, apoi copilul se resemneaza si isi creeaza o noua personalitate pentru a deveni ceea ce vor ceilalti sa devina.

Multe persoane raman in etapa a treia ceea de reactiune, de furie de situatii de criza. Ne creeam mai multe masti (noi personalitati) pe care le folosim pentru a ne apara impotriva suferintei traite. Mastile corespund ranilor suferite de fiinta.

Inlocuirea ranilor cu mastile este consecinta faptului ca vrem sa ascundem, de noi insine si de ceilalti, ceea ce inca nu am vrut sa rezolvam. Aceste ascunzisuri sunt o forma de tradare.

O masca reprezinta un tip de personalitate, cu un caracter care ii este propriu, dat fiind ca s-au dezvoltat numeroase convingeri care vor influenta atitudinea interioara si comportamentele acelei persoane. Cu cat rana este mai importanta, cu atat vom suferi mai mult, ceea ce ne va obliga sa purtam mai des aceste masti. Purtam masca doar atunci cand vrem sa ne protejam.

Rana interioara poate fi comparata cu o rana fizica pe care o ai pe mana de mult timp, pe care o ignori si pe care nu ai ingrijit-o cum trebuie. Ai preferat sa o bandajezi pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul mastii. Ai crezut ca facand astfel, vei putea pretinde ca nu esti ranit. Crezi intr-adevar ca aceasta este solutia? Egoul ne pacaleste prin faptul ca nu stie.
Sa presupunem ca aceasta leziune te doare foarte tare, atunci cand cineva te atinge pe mana, chiar daca rana este bandajata.

Cand cineva te ia de mana cu dragoste si tu tipi “Au! Ma doare!” poti sa-ti imaginezi cat de surprins este celalalt. Oare chiar a vrut sa te raneasca? Nu, deoarece daca suferi atunci cand cineva te atinge pe mana, este din cauza faptului ca tu esti cel care a hotarat sa nu-si ingrijeasca rana. Iar celalalt nu este responsabil de durerea ta.

De fiecare data cand ne simtim raniti egoul nostru este cel care vrea sa creada ca celalalt este raspunzator. In viata nu exista persoane vinovate ci doar persoane suferinde.

Acum, stiu ca pe masura ce acuzam mai mult cu atat se repeta aceeasi experienta. Acuzarea nu serveste decat la nefericirea oamenilor. Daca privim cu compasiune partea umana care sufera, evenimentele, situatiile si persoanele vor incepe sa se transforme.

Este vorba de o rezistenta foarte umana si naturala.

Corpurile noastre mai subtile (cel emotional si cel mental) au nevoie de mai putin timp pentru a se schimba, in urma unei hotarari luate cu dragoste. De exemplu este foarte usor sa-ti doresti (emotional) si sa-ti imaginezi (mental) ca vei vizita o tara straina. Hotararea de a face acea calatorie poate fi luata in cateva minute. Dar inainte de a planifica totul, organizarea economisirea banilor, concretizarea acestui proiect in lumea fizica va dura mai mult.

Este adevarat ca anumite persoane se schimba mai repede decat altele asa cum anumite persoane isi pot concretiza o calatorie mai repede decat altele. Ceea ce este mai important este sa lucram la transformarea interioara, iar acest lucru ne va face sa fim mai fericiti.
Rilke a scris ca “Pesemne ca toti balaurii din viata noastra sunt printese care asteapta sa ne vada, macar o data frumosi si curajosi. In profunzimile fiintei noastre se afla ceva groaznic ceva care asteapta dragostea noastra.”
“Daca va plac florile cumparati-va flori. Deveniti importanti in proprii dvs ochi. Daca va doriti sa fiti iubit, iubiti-va. Daca va doriti sa fiti acceptati, acceptati-va. In cazul in care credeti ca faceti acest lucru si lumea din afara dvs nu arata asa cum credeti voi ca ar trebui sa arate, va cer sa mai aruncati o privire inauntru vostru… Descoperiti ce anume nu va dati voie sa aveti-din ceea ce doriti cel mai mult.”
Devenim intregi atunci cand ne vindecam ranile, ne asumam ceea ce suntem si ceea ce simtim, suntem onesti cu noi insine si ne integram umbra.
Jung afirma: “Prefer sa fiu intreg decat bun”. Tu ce alegi?

 

Bibliografie:

Bourbeau L., (2007), “Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”, Ed. Ascendent, Bucuresti
Ford, D.,(2001) „Partea intunecata a cautatorilor de lumina”, Ed. For You, Bucuresti
Jung, C.G., (1997), “Personalitate si transfer”, Ed. Teora, Bucuresti

Autor: Diana Pamfil

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent