Tulburarea de anxietate generalizata la adulti, copii si adolescenti

0
720

ff0158c2594917cd6a9c4e297e8a8d7c_XL.jpg

Anxietatea generalizata face parte din categoria tulburarilor anxioase alaturi de: panica, agorafobie, fobia specifica, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva, stresul posttraumatic, stresul acut, tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale, tulburarea anxioasa indusa de o substanta si tulburarea anxioasa fara alta specificatie.

Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata de o teama difuza, fara un obiect sau situatie bine precizata. Persoana care sufera de anxietate generalizata traieste o incordare continua, se simte in permanenta amenintata, motiv pentru care este mai tot timpul nervoasa, iar de cele mai multe ori nu realizeaza de ce anume se teme atat de tare.

Specific anxietatii generalizate este faptul ca implica o teama fara obiect, spre deosebire de alte tulburari anxioase, ca de exemplu fobia specifica care implica teama fata de un anumit obiect sau situatie (teama de animale, teama de inaltime), fobia sociala care este caracterizata prin teama provocata de expunerea la anumite tipuri se situatii sau de performanta, ducand adesea la comportament de evitare.

In literatura de specialitate anglo-saxona pentru a ilustra cat mai bine ceea ce simte persoana care sufera tulburare de anxietate generalizata este utilizata frecvent expresia de anxietate care pluteste in aer, expresie ce explica foarte bine modul in care teama persoanei se opreste cand asupra unui obiect, cand asupra altuia, astfel incat persoana anxioasa imediat ce scapa de un motiv de ingrijorare gaseste altul.

In tulburarea anxioasa generalizata incertitudinea, teama, nelinistea, ingrijorarea nemotivata invadeaza mintea si sufletul persoanei fara ca aceasta sa poata spune exact de ce anume se teme, neexistand cauze reale care sa produca aceste stari. Aceasta tulburare este caracterizata de prezenta unei trairi anxioase continue, difuze, cu trairea sentimentului producerii unui pericol iminent. Persoanele care sufera de aceasta tulburare se afla intr-o permanenta stare de tensiune si supraincordare si nu se simt niciodata in largul lor. Indiferent cat de bine le-ar fi in viata persoanele cu anxietate generalizata se tem, asteapta si chiar sunt convinsi ca urmeaza sa li se intample ceva rau lor sau celor apropiati lor, motiv pentru care in majoritatea timpului sunt tristi si descurajati. Adesea au insomnii gandindu-se la greselile reale sau imaginare pe care le-au facut in cursul zilei precedente. Somnul le este afectat de vise groaznice, de cosmaruri in care se vad asasinati, strangulati, cazand de la inaltime.

Pe langa teama, nervozitate si fatigabilitate, incordarea pe care o au in permanenta face ca persoanele cu anxietate generalizata sa simta frecvent tensiune in zona gatului, a cefei, a umerilor, transpira mai mult, palmele le sunt mai tot timpul umede si reci.

Ca somatizari intalnim la aceste persoane hipertensiune arteriala, palpitatii fara sa aiba vreo cauza de natura fiziologica, dureri de stomac, dureri de cap, senzatia de voma.

ANXIETATEA GENERALIZATA LA COPII SI ADOLESCENTI

In cazul copiilor si adolescentilor cu anxietate generalizata preocuparile se refera adesea la calitatea performantelor sau competentei lor la scoala sau la activitatile sportive. Adesea anxietatea, teama, nesiguranta apar si atunci cand performanta lor nu este evaluata de altii. In cazul copiilor si adolescentilor anxiosi mai pot exista preocupari excesive referitoare la punctualitate, teama de a nu intarzia. De asemeni, daca se apropie ora la care parintele sau cineva din familie trebuia sa vina dupa copil sa il insoteasca acasa de la gradinita sau de la scoala si acesta a intarziat putin, copilul anxios se gandeste ca va fi lasat la gradinita sau la scoala, ca a facut ceva rau si este pedepsit sau ca ceva rau s-a intamplat cu cel care trebuia sa vina dupa el si sa il insoteasca acasa.

Copiii cu anxietate generalizata pot fi extrem de conformisti, perfectionisti, nesiguri pe ei, cerand mereu asigurarea si reasigurarea celor din jur in special a parintilor si profesorilor ca ceea ce au facut ei este bine, au nevoie de confirmarea valorii lor in permanenta mai mult decat ceilalti copii.

Pentru ca anxietatea generalizata poate fi supradiagnosticata la copii, este necesar ca acest diagnostic sa fie pus dupa o evaluare complexa care sa inlature posibilitatea prezentei altor tulburari anxioase ale copilariei precum: anxietatea de separare, fobia sociala, tulburarea obsesiv-compulsiva. Astfel, daca declansarea simptomelor anxioase coincide cu inceperea scolii sau a gradinitei trebuie avute in vedere aparitia altor forme de teama precum anxietatea de separare (daca copilul a stat in permanenta cu mama pana atunci), anxietatea de examinare, teama de a nu gresi, tema de a nu fi respins de grupul de covarstnici.

Pentru adolescenti intrarea la liceu poate fi si ea un factor declansator al anxietatii. Perioada de licean este una frumoasa, dar si presarata cu griji. Este un mediu nou, colegi si profesori noi, apar intrebari despre cum se va adapta, daca va fi acceptat, daca se va integra, daca va face fata noilor provocari. Pe de alta parte parintii si familia au noi asteptari, exigenta lor creste si mai sunt si schimbarile fiziologice cu care adolescentii si adolescentele trebuie sa se confrunte… De asemeni, este perioada in care adolescentii se indragostesc, un al factor anxiogen… mai mult sau mai putin.

CARACTERISTICILE ANXIETATII GENERALIZATE LA COPII SI ADOLESCENTI

Copii si adolescentii care sufera de anxietate generalizata par mai tot timpul ingrijorati, nelinistiti, stau ca pe ghimpi, isi fac multe griji cu sau fara motiv, sunt foarte preocupati de performantele scolare, de cum arata, de cum sunt priviti de ceilalti, cer foarte des asigurare si reasigurare in ce priveste performantelor lor, devin foarte nelinistiti in preajma unui eveniment scolar sau de alta natura, astfel ei nescapand niciodata de griji.

Grijile si anxietatile prezente in aceasta tulburare sunt permanente si exagerate si nu pot fi controlate de copil.

Ca si manifestari ale anxietatii generalizate la copii si adolescenti intalnim: iritabilitate, crize de manie, dificultati de concentrare a atentiei, tulburari ale somnului.

Acest comportament este observat de catre parinti sau de cei care stau in preajma copilului cel mai mult timp, in jurul varstei de 6-8 ani.

In cazul copiilor putem vorbi despre anxietate generalizata daca manifestarile enumerate anterior persista mai mult de cateva saptamani si perturba interactiunea socio-familala a copilului.

IN LOC DE CONCLUZII

Rareori anxietatea generalizata are un debut brusc ea instalandu-se progresiv.

Cercetarile facute de de-a lungul timpului au aratat ca majoritatea persoanelor care au dezvoltat tulburare de anxietate generalizata au o stima de sine scazuta, au suferit o trauma, au trecut printr-o perioada stresanta indelunga.

Ca si in cazul celorlalte tulburari anxioase si in declansarea tulburarii de anxietate generalizata un rol important il au evenimentele stresante din viata cotidiana. Multe din aceste persoane nu realizeaza de la inceput ca problema lor este anxietatea si de regula ele se adreseaza medicului specialist in medicina generala pentru acuze somatoforme. Chiar si atunci cand sunt trimise la psihiatru sau la psiholog aceste persoane se indoiesc cu privire la natura simptomatologiei.

Motivul pentru care diagnosticarea de tulburare anxioasa generalizata trebuie facuta cu mare atentie si necesita persistenta manifestarilor enumerate o perioada de minim 6 luni este chiar faptul ca oricare dintre noi poate trece printr-o perioada mai agitata si cu siguranta fiecare dintre noi a avut perioade in care a fost mai mult sau mai putin anxios, dar daca aceste simptome persista apropiindu-se sau depasind perioada mentionata este cazul sa cereti ajutor de specialitate.

Tehnici utilizate in psihoterapia tulburarii de anxietate generalizata:

• Tehnica asociatiilor libere,

• Tehnici de relaxare progresiva,

• Desensibilizare sistematica progresiva,

• Expunerea in imaginar si „in vivo”,

• Restructurare cognitiva.

In psihoterapia pentru copii si adolescenti se pot utiliza:

• Tehnici proiective,

• Metafore psihoterapeutice,

• Povesti psihoterapeutice,

• Testul fabulelor,

• Asociatiile libere,

• Joc de rol.

 

Bibliografie:

Holdevici I., „Psihoterapia tulburarilor anxioase”, Editura Ceres, Bucuresti, 1998

Dobrescu I., „Psihiatria copilului si adolescentului. Ghid practic”, Editura Medicala, Bucuresti, 2003

Romila A. (coord.), „DSM-IV”, Tipografia Pegasus, Bucuresti, 2004

 

Autor: Iuliana Pasarin

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent