TIRANUL ,,DACA,,

1
825

De cate ori nu am uzat sau nu uzam inca in metodele de educare a copiilor , particula aditionala ,,daca,, ?

“Daca nu ma asculti …”, “daca nu mananci tot…”,”daca nu iei note bune…”,patesti ce ti se spune ca patesti.

Sunt multe de spus despre acest cuvintel , care aduce multe nemultumiri copiilor cat si adultilor,deoarece ,dupa el stim ca vor urma restrictii , pedepse sau ,,amenzi,,.

“Daca nu-ti faci exercitiile la fizica, nu-ti mai cumpar bicicleta “! Suparatoare si ilogica conditionare.Poate am face mult mai bine daca am spune “Daca nu-ti faci temele la fizica , vei ramane cu teme restante si-ti va lua din timpul afectat recreerii pentru a recupera.Sau “o nota mica nu-ti va folosi la media pe care ti-ai dorit-o pentru a obtine un premiu”!

In acest fel ii motivezi corect pentru a invata .

La adulti , cand se pedaleaza pe bucatica aceasta de cuvant este cumplit.Provoaca isterii,jale ,certuri,sarcasm,nemultumiri.

Conditionarea unui partener nu te stimuleaza la creativitate.Vei sta tot timpul cu handicapul neimplinirii sarcinii trasate de partener , tocmai datorita acestui pitic atotputernic ,,daca,,.

Un lucru este cert, cel conditionat va sta in permanenta sub presiunea asteptarilor celuilalt.Depreciat si controlat de puternicul,,daca,, , cel vizat va fi mereu deturnat de la ordinea pe care-o are in planul lui.

Conditionarea comparativa iti pune in discutie valoarea “daca ai fi la fel de priceput ca vecinul , ar fi tare bine …” si uite-asa iti vine sa-l ignori pe vecin cand il intalnesti, care de altfel nu ti-a facut nimic.

Conditionarea prin tacere “degeaba spun, ca oricum nu ma aude nimeni , asa ca mai bine tac…”Erodeaza increderea si-o tine la cote mici.

Conditionarea indulcita cu miere mai putin agresiva “daca doresti sa faci tu ordine in casa , ca eu am programare la pedichiura , ti-as fi recunoscatoare…’

Conditionarea cu recompensa , de tip comercial, ca la piata”daca-mi cumperi haina de blana , mai tarziu o sa capeti si tu ceva bun…”.Deci , schimb la schimb!

Conditionarea vesela “ia te uita , daca va mai curge mult apa sub chiuveta de la baie , o sa ne facem piscina…”.Haz de necaz!

Conditionarea abuziva “vezi si tu ca parca se aude ceva in neregula la masina de spalat…”

Conditionarea generala”sunt multe de facut in casa , dar nu stiu cand o sa le pot face fata…”Adica “daca m-ai ajuta , nu s-ar mai strange atatea de facut…”

Conditionarea cu mirare “crezi ca ai fi tu in stare sa faci asta ?Ar fi o minune…”

Exista si conditionari mult mai dure .

Conditionarea cu amenintari “daca tot nu faci nimic , la ce mai stai pe-aici …adica ma descurc si singura !

Conditionarea ca pedeapsa “daca nu doresti sa ma ajuti , plec la mama …”Este ilogic…

Conditionarea transanta nu-ti prea lasa loc “daca nu te apuci de treaba , ii chem pe-ai mei sa vada ce om esti…”Ceea ce obtine este doar rusine.

Conditionarea perfectionista “daca nu faci cum vreau eu , ,mai bune nu faci…”

Conditionarea ultimativa .Aceasta nu-ti prea lasa loc de ales. “Daca nu faci repede , eu nu mai fac nimic in casa , sa vedem cum te descurci…”

Conditionarea cu sarcasm “o da Domnul sa termini ce-ai inceput…”Aceasta arde si ustura !

Ce as putea sa mai zic ? V-am convins ce terorism grozav raspandeste tiranicul ,,daca,, !

Uneori este ca un firicel de apa , ce se infiltreaza si erodeaza ,ca un fir de apa ce ingheata , fisurand si spargand in jurul sau .Alteori e ca un ciocan , ce sparge si sfarama in bucati armonia intre oameni.

Faceti o incursiune prin defileul conditionarilor si reduceti la tacere inamicul ,,daca”!

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

1 COMENTARIU