Stresul intre simptom psihologic si epuizare fizica/psihica 1.33/5 (1)
1.33/51

0
736

      De multe ori mergand pe strada, la cursuri, intre prieteni auzim de cele mai multe ori : « sunt stresat », « nu mai am timp », « seful ma streseaza », « munca ma streseaza », auzim aceste afirmatii aproape in fiecare zi si ne intrebam : « oare ce se intampla ? », « suntem stresati sau epuizati de rutina zilnica ? » o intrebare cu, care toti ne confruntam intr-o tara trecuta prin tranzitie si prin criza economica, suntem bulversati, dezamagiti, obositi, sau stresati ? pentru a ne da seama, mai jos va fac cunoscute   simptomele stresului la locul de munca dar si in viata de zi cu zi, se pot manifesta in plan comportamental, fiziologic si psihologic.

    Reactii comportamentale: sunt activitati practicate deschis, pe care individul stresat le foloseste in incercarea de a face fata stresului. Ele includ: atitudini de rezolvare a problemei, de retragere si de folosire a substantelor care provoaca dependenta.

   Reactiile psihologice: implica in primul rand procesele emotionale si cerebrale. Reactia psihologica cel mai des intalnita este utilizarea mecanismelor de aparare (eforturi psihologice de a reduce anxietatea asociata cu stresul).

    Reactii fiziologice la stres: exista dovezi ca stresul la locul de munca se asociaza cu functionarea neregulata a inimii, hipertensiune, puls acelerat, cresterea colesterolului. Stresul a mai fost asociat si cu declansarea unor boli cum ar fi cele respiratorii si infectiile bacteriene.

 Persoanele afectate de stres se mai pot confrunta si cu urmatoarele efecte :

1. dificultatea de adormire;

2. iritabilitate sau accese coleroase;

3. dificultate in concentrare;

4. hipervigilitate;

5. raspuns de trasarire exagerat.

        Stresul acut trebuie luat in consideratie,numai daca simptomele dureaza cel putin 2 zile si cauzeaza o detresa de deteriorare semnificativa clinic in domeniul social, profesional ori in alte domenii importante de functionare  sau deterioreaza capacitatea individului de a indeplini unele sarcini necesare lui. Diagnosticul de stres este adecvat numai pentru simptomele care apar in decurs de o luna de la stresorul extrem pentru stresul posttraumatic cere mai mult de o luna de simptome, acest diagnostic nu poate fi pus in cursul acestei perioade initiale de  1  luna. Pentru indivizii  care au stresor extrem,dar care prezinta un pattern simptomatologic care nu satisface criteriile pentru stresul acut, trebuie luat in consideratie un diagnostic de tulburare de adaptare. Stimularea trebuie exclusa in acele situatii in care remumeratia financiara, oportunitatea beneficiului sau deciziile medicolegale joaca un rol. O alta simptoma psihologica a stresului este tensiunea musculara poate fi asociata cu tremor, senzatie de iritatie si durere sau sensibilitate musculara. Stresul produce modificari in felul in care o persoana simte gandeste si se comporta si poate produce schimbarii in functile psihologice (1999) Stainbrook si Green (1983). Multi indivizi cu anxietate generalizata dau dovada de simptome somatice. Anxietatea generalizata apare frecvent concomitent cu tulburarile afective si cu alte tulburari in legatura cu efectele acestora.

Efectele stresului pot fi incadrate in mai multe categorii, acestea sunt : fizice, medicale, fiziologice,  psihologice, comportamentale.

 

Efectele fizice/ medicale/ fiziologice :

 •         ulcere, gastrite
 •         boli cardiovasculare ;
 •         infarct ;
 •        dureri de cap ;
 •        boli hormonale ;
 •        cresterea tensiunii.

 

Efecte psihologice :

 

 •         anxietate ;
 •         depresie ;
 •         probleme familiale ;
 •         disfunctii sexuale ;
 •         tulburari psihosomatice ;
 •         depresie usoara ;
 •         scaderea randamantului la locul de munca.

 

Efecte comportamentale :

 

 •         absente de la locul de munca ;
 •         intarzierii repetate ;
 •         abuz de alcool ;
 •         abuz de tutun ;
 •         abuz de cafea ;
 •         abuz de medicamente ;
 •         lipsa capacitatii de decizie ;
 •         scaderea performantei la locul de munca.

 

     Stresul implica aspecte legate de teama fireasca avand in vedere natura umana, modul in care se comporta stresul este specific fiecarui individ si manifestarile difera de la individ la individ, mediul in care traieste  sunt factori importanti in atenuarea stresului.  Problematica stresului a fost studiata indelung si este studiata in continuare, stresul reprezinta realitatea cu care ne confruntam in viata de zi cu zi, atat la locul de munca dar si in viata familiala. Stresul de cele mai multe ori poate dauna activitii cotidiene ale individului.

 

 

Surse bibliografice :

 Adirandack, S.,Managementul pur si simplu– Editura F.D.S.C.,Bucuresti, 1999 ;

Anitei, M., Chraif, M.,Abordari moderne ale stresului ocupational – Lucrarea Prevalenta si cauzalitatea in abordarea stresului, Editura Psihomedia, 2010 ; 

Cristea, D., –Tratat de psihologie sociala– Editura Pro Transilvania, 2000;

Constantin, T.,Evaluarea psihologica a personalului– Editura Polirom, Iasi, 2004 ;

 Hindle, T.,Cum sa reducem stresul–  Editura Rao, Bucuresti, 2001;

Tabachiu, A.,Psihologie ocupationala– Editura Universitatii Titu Maiorescu, Bucuresti ;

 Kinzie, J. D., Goetz, R. R.,A century of Contracsy Surrounding Posttraumatic Stress-Spectrum Syndromes the impact on DSM III and DSM IV.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent