Stimularea creativitatii artistice prin desen 5/5 (14)
5/514

0
1347

Definitie, desen (conform dexonline.ro) – „reprezentare grafica a unui obiect, a unei figuri, a unui peisaj pe o suprafața plana sau curba, prin linii, puncte, pete, simboluri”.

Definitie, artterapie (conform dexonline.ro) – „terapie prin arta, bazata pe stimularea creativitatii artistice a bolnavilor psihici”.

Desenul liber au tematic – constituie o cale foarte protrivita de evaluare a personliatii in formarea copilului si de ce nu si a adultului (probleme emotionale, probleme ale relatiilor cu familia, a traumelor, anxietatiilor, dificultati de adaptare la gradinita, scoala, loc de munca).

Prin desen ne putem exprima in fel si chip, latura emotionala, profesionala, vocationala si a personalitatii, dar, trebuie tinut cont si de mecanismul psihologic, prin conflicte incostinete (nemanifestate sau uneori usor manifestate in mod inconstient), probleme care uneori nu pot fi comunicate, sentimente, atitudini, ganduri neampartasite fata de persoane. Desenele cat si jocurile sunt considerate drept cele mai relevante modalitati de expresie a primilor ani de viata, dar nu numai.

Desenul liber – atunci cand se deseneaza liber si fara o indicatie, de obicei persoanele care deseneaza isi poate exprima propria personalitate. Tehnica desenului poate fi folosta ca metoda terapeutica, alaturi de celelalte tehnici de expresie, care faciliteaza:

 dezvoltarea capacitatii de dezvoltare, exprimare verbala,  exprimare non – verbala,  autocunoastere, autoacceptare, recunoastere, capacitate de adaptare,  integrarea in grup (gradinita, scoala, loc de munca, etc).

Tehnici proiective:

–       limbajul desenelor (proiectia grafica);

–       limbajul perceptiei (proiectia structurala);

–       limbajul povestilor (proectia tematica);

–       limbajul culorilor (proiectie cromatica);

–       limbajul cuvintelor (proiectie asociativa);

–       limbajul pulsiunilor (proiectie pulsionala);

–       limbajul frustrarii.

Semnificatia culorilor:

Rosu
Simbolizeaza: caldura, foc, pasiune, entuziasm dar si agresiune. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele. Rosu este culoarea care domina. Din aceasta cauza ar trebui folosit doar pentru a sublinia ceva si nu ca si culoare principala. La varstele mici, copiii au inclinatia de a folosi culoarea rosu in majoritatea desenelor, acelasi lucru se intampla si la atelierele de pictura pe diverse obiecte, modelare, etc.
Galbenul
Este numita culoarea « stralucitore » dar, este si cea mai obositoare culoare pentru ochi. Galbenul stimuleaza metabolismul. Culoarea galben poate avea efecte pozitive dar si negative, pozitive: cresterea puterii de concentrare si stimularea activitatii creierului ; negative : intr-o camera galbena copii mici plang in continuu si adultii isi pierd cumpatul.
Albastrul
Culoarea albastru reprezinta: singuratate, tristete, intelepciune, depresie.
 Albastrul relaxeaza sistemul nervos. El da efect de somnolenta, ii face pe oameni contemplativi. Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si uneori creaza depresie. 
Verdele
Culoarea verde simboliza natura, tineretea, renasterea, speranta. Culoarea verde este culoarea pe care ochiul o accepta cel mai usor, are un efect pozitiv asupra psihicului uman. Culoarea verde a fost numita „culoarea relaxarii”.
Portocaliul
Culoarea portocaliu este asociat: caldurii, multumirii, prosperitatii, onestitatii. Culoarea portocaliu este asociata cu unele produse.
Negrul
Culoarea negru este asociata de cele mai multe durabilitatii si increderii, pe de alta parte simbolizeaza rautate si activitati criminale. Foarte multe persoane se imbraca in culoarea negru. In Romania, culoarea „negru” este asociata cu doliu. In tehnicile proiective, culoarea negru simbolizeaza anxietatea, depresia, etc.
Albul
Culoarea alb – simbolizeaza puritatea, castitatea, inocenta (din aceasta cauza rochia traditionala de mireasa este de culoare alb, in domeniul medical, culoarea alb sugereaza un mediu steril).
Violetul
 Culoarea violet – sugereaza bogatie, este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor.
 Psihologia culorilor – semnificatia culorilor in psihologie este universala (culori calde – culori reci).

Culori calde : rosu, galben, portocaliu (aceste culori evoca : caldura, confort, relaxare) ;

Culori reci : albastru, violet, verde (aceste culori evoca : calmitate, uneori indiferenta).

Culorile folosite in terapie :

–       egiptenii si chinezi – practicau cromoterapia (foloseau culorile pentru a vindeca), cromoterapia era considerata “terapie usoara” si era considerate tratament alternativ.

Culorile au de asemenea diferite intelesuri in culturi diferite. Cercetarile au demonstrat ca in multe cazuri efectele culorilor asupra starii de spirit pot fi doar temporare.

Bibliografie

Bonchis, E., –Desenul şi dezvoltarea cognitiva a copilului-, Ed. Universitatii din Oradea, Oradea, 2010;
Drugas, I., –101 aplicatii artterapeutice în consilierea copiilor-, Editura Primis, Oradea, 2010;
Trip, S., –Introducere în consilierea psihologica-, Editura Universitatii din Oradea, 2007;

Rubin, A., J., –Art-terapia teorie si tehnica-, Editura Trei, 2009;

Nicolaescu, A., Zanescu, A., –Desen proiectiv – manual pentru clasa aIXa, partea I-, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti;Ionescu, C., J., Lachance, J., –Desenul familiei-, Editura Profex, 2003-2006;

*www.equilibrupsi.ro/artterapia/

*http://iteach.ro/experientedidactice/consilierea-copiilor-prin-arta-artterapia

*https://dexonline.ro

*http://www.scritub.com/arta-cultura/pictura-desen/CULORI-SI-SEMNIFICATIA-  LOR51773.php

 

 

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent