Spune-mi ce motivatie profesionala ai si iti spun cine esti!

0
782

051a22dde3b372e5c058fbc303756df4_XL.jpg

Motivatia, bat-o vina…!

Nu reprezinta o noutate faptul ca si aceasta, alaturi de alte conjuncturi, ne poate conduce pe un anumit drum al vietii. Motivatia are o deosebita importanta in ceea ce priveste alegerea locului de munca si eficienta activitatii, categorie pentru care aduc in prezentarea urmatoare mai multe amanunte. Pana aici nu am spus nimic nou, recunosc.

Urmeaza…

Motivul 1: Sa ai o retributie buna

Dupa Maslow si Alderfer, salariul ar trebui sa aiba un efect motivational principal, indeosebi asupra oamenilor cu nevoi de nivel bazal. Pentru acesti oameni, salariul poate fi schimbat pe alimente, locuinta si alte necesitati. Numai o crestere substantiala a salariului ar putea sa le satisfaca si nevoile sociale, de stima si autorealizare.

Deoarece salariul are capacitatea de a satisface o diversitate de nevoi, pana la urma, el ar trebui sa aiba un potential deosebit ca motivator, in masura in care angajatorul il considera direct proportional cu performanta si eficienta.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal si ai aptitudini pentru postul respectiv, ai un comportament serios si disciplinat, inseamna ca esti sau ai putea deveni o persoana competitiva.

Motivul 2: Sa fie un post stabil, sigur

Exista o legatura direct proportionala intre stabilitatea postului si profesionalism. Practic, niciun post apartinand serviciului nu mai este stabil si sigur fara seriozitate si aptitudini specifice.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana mai putin competitiva, comoda, cu suisuri si coborasuri in rezultatele activitatii. Nu prea ai aptitudini si performante deosebite profesionale dar mai ales, recunosti acest lucru. Nu te intereseaza maririle de salariu. Din aceasta perspectiva, satisfacerea nevoilor bazale si catorva sociale iti sunt asigurate de stabilitatea si siguranta serviciului si a postului, de continuitatea dorita.

Motivul 3: Sa nu fie pericol de accidente/imbolnaviri

Exista unele locuri de munca expuse riscului la accidente si contaminari ce produc boli nedorite. De obicei, persoanele care ar accepta aceste locuri de munca poseda un simt de autoconservare mai putin dezvoltat.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana mai sensibila psiho-fizic, mai tematoare, uneori lipsita de curaj, usor sovaitoare si banuitoare. In general te caracterizeaza mai mult pesimismul in comportament si ai drept garda spiritul defensiv.

Motivul 4: Sa ai relatii bune cu seful

Intalnim frecvent unele persoane care se simt bine numai atunci cand sunt protejati de catre sefii directi, de cele mai multe ori. Ar face orice pentru aceasta. Orice sacrificiu sau concesie. Ce vor face astfel de persoane daca se schimba seful?? Cu siguranta nu vor rezista in serviciu daca vor aplica acelasi principiu motivator iar seful nou nu va accepta.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana usor oportunista, cu o coloana vertebrala deosebit de flexibila, dupa caz.

Motivul 5: Sa ai relatii bune cu colegii

Unii oameni renunta la urmarirea propriilor obiective (inclusiv retributia), pe seama relatiilor cat mai bune cu colegii. In consecinta, anumite firme au inlocuit sau au completat stimularea salariala care este individuala, cu programe concepute sa sprijine cat mai mult cooperarea si munca in echipa, de exemplu, Team building-ul.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana altruista, lipsita de prejudecati, sociabila, mai putin materialista, dar si mai putin independenta.

Motivul 6: Sa te poti respecta ca persoana

Gradul in care realizarea sarcinilor de munca solicitate de un post asigura informatii directe si clare asupra eficacitatii activitatii depuse, influenteaza imaginea si stima de sine, in mod pozitiv sau negativ.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana orgolioasa, care nu accepta sub nicio forma esecul profesional. Ai putea fi pus in situatia de a renunta la job, daca s-ar intampla esecul inca de la inceput, deoarece ai considera ca nu ti se potriveste.

Motivul 7: Sa ai respect din partea celorlalti

Gradul in care un anumit post are un impact substantial asupra vietii altor oameni, indiferent daca acei oameni fac parte sau nu din aceeasi organizatie, echivaleaza cu un feed-back pozitiv al activitatii depuse.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti o persoana pasionata de activitatea pe care o depui cu profesionalism, ceea ce te impulsioneaza spre autoperfectionare continua.

Motivul 8: Sa fie o munca interesanta

Masura in care un post necesita o diversitate de activitati, implicand utilizarea unui numar mare de abilitati si talente din partea unei persoane, alimenteaza si stimuleaza interesul pentru anumite activitati, constituind un adevarat motor de implicare.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti mai putin rezistent la monotonie, acest lucru producand rapid epuizarea fizica si psihica.

Motivul 9: Sa fie o munca independenta

Procentul in care postul asigura persoanei o libertate substantiala, independenta si putere discretionara in ceea ce priveste programarea activitatii si determinarea procedurilor ce trebuie utilizate pentru ducerea ei la bun sfarsit se refera si la libertatea de a-ti programa propriile activitati si de a decide asupra procedurilor de realizare, implica o foarte mare responsabilitate resimtita pentru eficienta si produce o satisfactie mare legata de autodezvoltare.

Daca te caracterizeaza o astfel de motivatie in principal, esti stapan pe posibilitatile aptitudinale exersate si devenite abilitati, esti sigur pe sine si ai o imagine si stima de sine dezvoltate corespunzator.

 

Autor: Carmen Ionescu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent