Rezolvarea conflictului prin trasarea unei “harti a conflictului”

0
770

77df7a7d1a333dea87cc5a7a24bfa2c8_XL.jpg

Este foarte usor de intuit rolul important pe care il are comunicarea intr-o relatie de cuplu, dar din pacate, intre teorie si practica comunicarea are de suferit, fapt ce conduce la dezvoltarea unor conflicte in cadrul cuplului.

Este extrem de important ca partenerii sa cunoasca modalitati de eliminare a acestor situatii neplacute si sa inteleaga utilitatea aplicarii unor metode, care practicate ajuta la intarirea relatiei, oferind ocazia unei evolutii pe acest plan.

Voi expune una dintre modalitatile de rezolvare a conflictelor, prin utilizarea unei “harti a conflictului”.

Prima etapa, foarte importanta, este cea in care partenerii trebuie sa formuleze problema care reprezinta in acel moment o posibilitate de declansare a unui conflict.

Cea de-a doua etapa implica identificarea partilor direct implicate, dar si a partilor indirect afectate.

A treia etapa consta in identificarea si expunerea ulterioara de catre parteneri a propriilor nevoi (dorinte, valori, interese) si a temerilor (preocupari, anxietati, griji).

Uneori suntem tentati sa ne gandim direct la idei de solutionare a problemelor, inainte de a formula nevoile si temerile personale, acest salt major fiind in defavoarea partenerilor, etapa mai sus propusa dovedindu-se extrem de utila pentru o mai buna cunoastere a celuilalt, a sursei neintelegerilor, actiunilor partenerilor si a reactiilor acestora.

Temerile formulate sunt utile in descoperirea motivatiilor care nu au fost identificate in momentul expunerii nevoilor si pot fi clasificate ca temeri rationale si temeri irationale.

A patra etapa, “parcurgerea hartii” consta in identificarea terenului comun (a nevoilor si temerilor comune), viziunii comune, elementelor neidentificate inainte de a parcurge etapele, nevoilor si temerilor care ascund nevoi si temeri mai profunde, intentii sau razbunari neexprimate.

Aceasta etapa favorizeaza cunoasterea in detaliu a viziunii fiecaruia, descoperirea ideilor individuale vis-a vis de problematica si comunicarea acestora.

In cadrul ultimei etape se vor cauta toate solutiile vazute de parteneri ca fiind optime pentru rezolvarea problemei. Foarte important este ca partenerii sa nu se perceapa ca fiind adversari ci dimpotriva, ca fiind membri ai aceleiasi echipe, prin generarea unor solutii care sa satisfaca ambele parti.

Pasul urmator consta parcurgerea fiecarei solutii expuse anterior si acordarea de calificative in functie capacitatea acesteia de a rezolva problema, de a multumi ambele parti si de a putea fi mentinuta in timp.

Implementarea solutiei care a obtinut calificativul cel mai mare, se va face prin trasarea unor sarcini ce urmeaza a fi indeplinite, prin stabilirea responsabilitatilor partenerilor, dar si a perioadei necesare pentru punerea in practica a acesteia.

In general, fragmentarea unei probleme este mult mai utila, pentru ca ajuta la intelegerea unor aspecte care pot fi greu de identificat si de inteles, daca privim problema sub aspect global.

Astfel, parcurgerea acestor pasi reprezinta o posibilitate autocunoastere, de cunoastere a partenerului, de identificare a aspectelor pozitive si negative ale abordarii uzuale a problemelor si implicit o sursa de evolutie.

 

Metoda preluata din A. Stoica- Constantin, “Psihologia rezolvarii de conflicte”.

 

Autor: Ioana Alexandra Patrascu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent