Psihoterapia prin arta 3.33/5 (7)
3.33/57

0
3550

4a80fc75ab35bb5442febad17883d436_XL.jpg

“Sunt trist, sunt speriat, sunt furios… simt ca ceva se intampla cu mine si este asa de greu sa exprim in cuvinte ceea ce simt. Cuvintele par sa iasa atat de greu, iar gandurile dau navala… stau in fata psihoterapeutului meu fara sa stiu cum sa-i transmit ceea ce simt, ceea ce ma apasa, durerea cumplita care imi cuprinde pieptul, nodul din gat, tensiunea din umeri… bucuria si speranta… problema mea… acel ceva pe care nu stiu sa-l definesc acum. Oare as putea desena, exprima prin culoare ceea ce simt? As putea arata in alt mod cum vede mintea mea durerea pe care o am, tristetea, furia, anxietatea sau neincrederea?”

Acesta poate fi dialogul interior al oricarui client ajuns in cabinetul de psihoterapie. Ce este de facut?

Cei mai multi dintre clienti ajung la psihoterapeut cand se simt impinsi din interiorul fiintei lor de o forta nevazuta care cere schimbare. Atunci cand tratamentul psihoterapeutic nu mai depinde in totalitate de un schimb verbal, de o vindecare exclusiv prin intermediul cuvantului, se cere poate o alta abordare.

Art terapia poate fi un act curativ atat in sens cathartic dar mai ales comunicativ. Este un alt mod de abordare a clientilor care nu verbalizeaza si nu pot exprima emotiile prin intermediul cuvantului. Din aceasta categorie mai fac parte: copii mici, persoane cu dizabilitati mentale si/sau deficit de dezvoltare psihica sau verbala, persoane care au trecut prin traume severe etc.

Exprimarea artistic – simbolica poate determina inconstientul sa de vina constient, poate aduce la suprafata imagini care se afla in profunzimile inconstientului. Dobandirea unei maturitati emotionale in terapie prin intermediul artei poate fi la indemana oricarui client.

Aproape toate tipurile de psihoterapii cunoscute acum folosesc mai mult sau mai putin elemente de art terapie in procesul de vindecare interioara si incurajeaza cat mai mult spontaneitatea astfel incat clientul sa devina constient de propria persoana si propria existenta in lume.

Artele vizuale sunt din ce in ce mai prezente in procesul terapeutic.In functie de tiparul de gandire pe care il detine clientul, terapeutul se poate orienta folosind tehnici diferite sau materiale diferite.de exemplu pentru un client cu un tipar de gandire preponderent vizual folosirea desenului sau picturii, a culorilor este un avantaj. Pentru acei clienti care sunt auditiv- kinestezici terapia prin miscare, dans, muzica este mult mai benefica, evident ca adjuvant cand acestia verbalizeaza cu greutate emotiile.

Trebuie facuta o precizare: art terapia nu inseamna a astepta din partea clientului capodopere in materie de arta. Multe dintre lucrari pot avea intr-adevar o valoare artistica intr-un sens pur academic. Ceea ce este important in art terapie este recunoasterea unor tipare comportamentale, de gandire, exprimarea unor emotii care transpuse in desene sau in orice alt tip de produs al artelor vizuale produce o constientizare a clientilor in ceea ce priveste felul in care pot aduce schimbari in viata lor. Daca in arta finalitatea o constituie tabloul, sculptura, filmul sau dansul, in art terapie finalitatea o constituie vindecarea emotionala si transformarea individuala. Nu sunt necesare nici o pregatire prealabila, talentul sau alta competenta in domeniul artei, aceasta fiind doar o metoda prin care ne putem intelege mai bine trairile si conflictele interioare. Rolul psihoterapeutului in acest proces de transformare interioara este de a sustine si ghida clientul, de a incuraja exprimarea libera si spontana, si de a oferi un spatiu securizant si armonios, astfel incat acesta sa se exprime cat mai autentic.

Pentru exprimarea libera a emotiilor, anxietatilor, frustrarilor, ideilor, tensiunilor, pentru intelegere de sine si facilitarea comunicarii si relationarii, art terapia foloseste tehnici ca: desenul, pictura, imageria activa, jocul de rol, povestile terapeutice, teatrul creativ, dansul, miscarea, muzica, manuirea de marionete, modelajul, lucrul cu corpul, sculptura, colaje, basmele, fotografia, etc. Sedintele de art terapie se desfasoara in grup sau individual, si dureaza 60 sau 100 de minute.

Art terapia este eficienta in tratarea:

–          Anxietatii, atacurilor de panica, fobiilor;

–          Depresiei;

–          Travaliului de doliu;

–          Adictiilor;

–          Traumelor diverse;

–          Timiditatii;

–          Problemelor de relationare si comunicare;

–          Problemelor fizice, cognitive si neurologice;

–          Negativismul;

–          Hiperactivitatea;

–          Tulburari ale somnului;

–          Tulburari de expresie;

–          Boli cronice;

–          Boli degenerative (ex. Alzheimer).

 

Scopurile Art terapiei sunt:

–           prevenirea si reducerea stresului;

–          imbunatatirea capacitati de comunicare si relationare;

–          redobandirea si intarirea stimei de sine;

–          dezvoltare personala;

–           rezolvarea conflictelor, ;

–          dezvoltarea creativitatii;

–          dezvoltarea randamentului scolar;

Art terapia nu este un test al creativitatii sau al abilitatii de a dansa si desena ci este o metoda de autodescoperire.De multe ori doar experienta crearii unei lucrari in timpul sedintei de art terapie poate produce vindecare spontana, intelegere profunda si reyolvarea de probleme.

Toti am facut castele de nisip la mare, am mazgalit cu creioane colorate lungi siruri de pagini albe cand eram mici. Am modelat lutul si plastilina la gradinita, am recitat poezii. Am jucat in piese de teatru. Am dansat si cantat. Am decupat si am lipit colaje. Spontaneitatea din primii ani de viata se pierde treptat. Fara sa vrem totusi si in viata adulta construim zilnic mici piese de art terapie. Arta este in noi. Toti ne putem exprima mai mult sau mai putin prin intermediul ei.

 

monicarus

 

Draga cititorule, sunt momente in viata cand iti doresti cu adevarat sa afli cine esti, care este scopul existentei tale, care este intelesul vietii. Ce anume ti se potriveste cel mai bine, ce ai dori cu adevarat sa realizezi in viata, care sunt limitele tale, sau, cum poti sa te dezvolti atingand potentialul tau maxim. Tu esti cel care stie cel mai bine cand va veni acel moment cand, te vei simti suficient de pregatit sa te asculti, sa privesti in interiorul tau, sa te descoperi, sa te asezi, “Fata in fata’’ cu tine insuti.

 

Referinte bibliografice: Judith Aron Rubin, Art-terapia teorie si tehnica’’, Bucuresti, Ed. Trei, 2009

 

Autor: Monica Rus

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent