Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile 4.67/5 (1)
4.67/51

0
739

6964130a6e5a2ce8c5a7fab6251afd2e_XL.jpg

Decizia multor barbati de a incepe un demers terapeutic este de cele mai multe ori ingreunata de urmatoarele ganduri negative:

– Psihoterapia este pentru oameni nebuni, psihopati;

– Imi este ingrozitor de rusine sa vorbesc despre problemele mele intime.

Totusi, iata cateva motive pentru care merita sa ne depasim temerile initiale, intrucat agravarea sau permanentizarea problemei, ar putea duce la:

– Scaderea increderii in sine;

– Frustrare personala, dar si a partenerului;

– Incertitudinea continuarii relatiei actuale;

– Reticenta in a incepe o noua relatie.

Psihoterapia poate ajuta la rezolvarea problemelor psihologice care ar putea cauza ejacularea precoce sau disfunctiile erectile si poate implica si partenera in rezolvarea acestora.

Motivele psihologice pentru care aceste doua probleme se manifesta, pot fi multiple. Excluzand pe cele de natura medicala, mecanica sau chirurgicala, iata cateva posibile cauze:

– Una dintre cauze ar putea fi o imagine de sine scazuta, neincrederea in propria masculinitate, sentimentul de umilinta;

– Experiente anterioare neplacute, cu o partenera neadecvata (dominanta, dezagreabila) sau in conditii neadecvate (teama de a nu fi surprinsi, etc.);

– Anxietatea de performanta care apare atunci cand asteptarile de la propria persoana sunt mult prea mari;

– Experiente traumatizante din copilarie, precum surprinderea de catre parinti in timpul masturbarii. O persoana certata pentru acest obicei interiorizeaza credinta ca este ceva rau si traieste cu un sentiment ascuns de vinovatie. Acelasi lucru se intampla cu cel care, in incercarea de a se ascunde, a scurtat la maximum timpul atingerii orgasmului, din dorinta inconstienta de a reduce riscurile.

Cabinetul psihosexologului (sau spatiul virtual, in cazul terapiei online), ofera un cadru securizant, sigur care creeaza premizele unei deschideri sufletesti. Astfel, treptat, cel care vine la terapie va simti o usurare ca poate vorbi despre aceste subiecte tabu, simtindu-se tot mai inteles, indrumat si increzator in reusita.

Psihosexologul analizeaza istoricul persoanei, istoricul experientelor sexuale, identifica situatiile semnificative pentru terapie si exceptiile (cand simptomul nu se produce). Daca in cazul masturbarii nu exista probleme precum ejacularea prematura sau lipsa erectiei, psihosexologul va transmite speranta si incredere in reusita, intrucat este clar ca „programul” de buna functionare exista. Acest „program” poate fi doar virusat sau inactiv si va trebui curatat, imbunatatit si adaptat la noi situatii.

Cel care apeleaza la psihosexolog va fi indrumat sa faca anumite tehnici de antrenament acasa, atat practice (precum tehnica Stop-and-Go), cat si mentale. Va invata sa se defocalizeze de pe problema in sine pe celelalte aspecte placute, precum preludiul, zonele erogene ale partenerei, tehnici de relaxare prealabile si multe trucuri cu care partenera va fi surprinsa in mod placut. Va invata sa isi foloseasca imaginatia bogata, folosita in defavoarea sa, pentru propriul confort.

Pentru un barbat angajat intr-o relatie, va fi foarte utila si abordarea comunicarii dintre parteneri, el fiind incurajat sa se deschida si sa discute cu partenera, intrucat aceasta problema este a cuplului si nu doar a barbatului. Partenera, daca doreste, poate veni si ea la terapie pentru a invata separat elemente utile pe care sa le puna in practica in vederea imbunatatirii abordarii sexualitatii si comunicarii. Ea joaca un rol foarte important in incurajarea partenerului, prin complimentare si feedback.

Sub contractul confidentialitatii, persoana sau cuplul poate atinge niveluri de satisfactie la care nici nu indraznea sa gandeasca inainte de a se adresa psihosexologului. Psihoterapia ajuta partenerii sa depaseasca problemele sexuale, se ocupa de anxietate, dar si de disfunctionalitatile la nivel de comunicare, permite ventilarea sentimentelor si credintelor ascunse, incurajeaza exprimarea adecvata si asertivitatea.

In felul acesta, nu numai viata sexuala va fi imbunatatita, dar si multe alte aspecte din viata personala se vor transforma in mod benefic: viata profesionala, relatiile cu ceilalti, relatia cu sine.

Sexualitatea este una dintre nevoile primare, instinctive, la fel ca nevoia de hrana sau de somn. Ne putem imagina ca specia umana ar fi sortita pieirii daca „programul” de buna functionare nu ar fi inclus in zestrea noastra, a tuturor!

Alegeti psihosexologul potrivit si indrazniti sa discuti cu el, fie in cabinet, fie prin psihoterapie online!

 

Autor: Elena Cozma

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent