Provocarea de a face networking. Câteva sfaturi pentru introvertiți 3.92/5 (8)
3.92/58

0
1743

Viața profesională, dincolo de activitatea propriu-zisă, presupune și apartenența la un grup profesional. Este o realitate socială care ne plasează într-o poziție de unde este necesar să interacționăm cu alți oameni. Iar reușita noastră profesională este dată, în mai mică sau mai mare măsură, de cât de eficient suntem în stare să construim interacțiunile. Există domenii de activitate în care acest aspect capătă o greutate foarte mare – dacă avem o profesie liberală, sau dacă suntem în lumea afacerilor, dacă activăm în domeniul academic, sau dacă lucrăm în vânzări. Atunci unul din punctele majore din „fișa postului” este așa numita activitate de networking. Evitând să facem networking, ajungem să ratăm o mulțime de oportunități, lucru care poate să ne pericleteze serios șansele de a performa în respectivul domeniu.

Ce este networking-ul ?

Este activitatea prin care cunoaștem persoane cu interese comune, prin care legăm contacte, în cadrul unui eveniment. Oportunitățile sunt date de faptul că, astfel, ne lărgim cercul de persoane care ne pot fi utile din punct de vedere profesional – potențiali clienți, colaboratori, angajatori. Deși facem networking cu acest scop, pentru ca să fie de succes, este necesar să socializăm cu naturalețe, să arătăm un interes sincer pentru cealaltă persoană, să ne purtăm ca și când scopul ar fi să legăm o relație de prietenie.

Naturalețea socializării și scopul utilitar nu se exclud pentru o categorie mare de persoane. Însă îmbinarea celor două este o adevărată provocare pentru alții. Extrovertiții și introvertiții au, ca o consecință firească a temperamentului lor, o viziune foarte diferită despre această activitate. Dacă pentru unii este ceva relaxant, aproape fundamental diferit de muncă, pentru ceilalți poate fi o corvoadă, o permanentă sursă de umilire publică și, oricum, ceva care le sabotează eforturile profesionale. Unii introvertiți își doresc prin urmare să fie genii, ca fiecare să le interpreteze presupusele slăbiciuni ca excentricități, fără să își dea seama că și fără a ajunge la nivelul lui Nietzsche își pot folosi trăsăturile particulare de personalitate în avantajul lor.

Câteva sfaturi practice ar putea ajuta introvertiții în acest proces. Sigur însă, începutul va fi probabil mai anevoios și se va pune mai degrabă problema „supraviețuirii”. Dar pe măsură ce activitatea va fi repetată, networking-ul poate ajunge un adevărat atu chiar și pentru cele mai introvertite persoane.

 

1. Networking-ul este o metodă.

Este important să înțelegem, ca introvertiți, implicațiile acestui lucru. Fiind o metodă, nu vorbim de un dat nativ de care au parte unii privilegiați, în timp ce restul nu are altceva de făcut decât să accepte nefericita situație. Știind că este ceva care se poate aborda teoretic, care se învață (cu mai mult sau mai puțin efort), ajungem mai ușor în starea necesară pentru a o face bine. S-a dovedit chiar că dacă introvertiții privesc evenimentul de socializare ca parte din munca lor, și nu ca un cadru în care sunt obligați să se distreze chiar dacă nu le vine să o facă, atunci au rezultate mai bune.

O metaforă potrivită ar fi cea a înotului. Din momentul în care înveți cum se face, vei știi asta pentru totdeauna. Până atunci însă poate să pară imposibil, deși rațional știm că oricine poate să învețe să înoate, dacă se străduiește suficient de tare și nu încetează să încerce. Interesant este că pare atât de simplu după ce deja știi să înoți. E natural, trebuie doar să dai din mâini și din picioare și apa o să te țină la suprafață. Dar acest dat din mâini și din picioare nu reușește decât să te afunde mai mult înainte să te deprinzi cu înotul. Oricum, asta ai de făcut până ce înveți. Și atâta timp cât nu te aventurezi în larg, pe furtună, nimic rău nu o să ți se întâmple.

2. Nu este o rușine să recunoști că ești introvertit sau că ai o anumită doză de timiditate.

Sunt suficiente situații în care apar probleme de comunicare din pricina faptului că introvertitul ar face orice ca să nu se observe asta. Rezultatul este că acesta va lăsa în cele din urmă impresia cum că este arogant, sau dezinteresat sau lipsit de educație. Este important să știm că nu toți oamenii au o inteligență emoțională atât de dezvoltată încât să înțeleagă, printre rânduri, care sunt motivațiile și trăsăturile noastre. Iar dacă introvertitul analizează de obicei cu mai multă atenție, extrovertiții de obicei nu o fac.

Nu este nimic greșit sau rușinos în a împărtăși celorlalți motivele reale pentru care nu te simți chiar în largul tău. Arată că îi consideri demni de încredere, că ai suficientă încredere în tine încât să nu te ascunzi și că ești interesat de dezvoltarea ta personală. Poți spune, în anumite momente în care simți că ești judecat pentru că nu ești ca ceilalți: „Am o personalitate introvertită, dar chiar îmi doresc să…”, „Nu mă pricep la small-talk, așa că o să trec direct la…”.

3. Ajungi acolo mai devreme și fii acolo la sfârșit.

Este o strategie foarte bună să fii prezent în momentele mai puțin intense ale evenimentului, când sunt mai puțini oameni și legăturile se formează mai ușor. Dacă aterizezi direct în mijlocul petrecerii, când lumea deja s-a împrietenit, s-ar putea să fie mult mai greu să te integrezi. Dincolo de asta, la început și la sfârșit atmosfera este mai serioasă, și în consecință mai potrivită pentru introvertiți.

Cea mai bună modalitate ca să ajungi să aparți unui grup, fie el și temporar, este să te împrietenești cu un membru al grupului. Nu poți să te împrietenești direct cu un grup, mai întâi cauți veriga slabă și apoi aceasta te va introduce. Așa o sfătuia mama lui Nancy pe Nancy din Copiii de la 402, și s-a dovedit a fi un sfat util. Veriga slabă nu are aici o conotație negativă, este acea persoană care se dovedește a fi cea mai deschisă, care are o nevoie externă, cu care ți-e cel mai ușor să intri în contact.

4. Nu te gândi doar la tine.

Niciodată nu vei fi singurul care se confruntă cu această problemă. Vei găsi mereu, în cadrul unui eveniment, și persoane introvertite care se descurcă foarte bine, pentru că își folosesc trăsăturile de personalitate în favoarea lor, și altele care încă nu știu cum să se descurce și nici să își mascheze stânjeneala. Este o bună ocazie ca să îl faci pe altul să se simtă mai bine, mergând să inițiezi o discuție cu cineva care nu reușește să inițieze una pe cont propriu. Este genul de faptă bună cu răsplată imediată, pentru că așa vei părea și tu inclus pe lângă faptul că interacțiunea are potențialul de a se transforma într-o relație de calitate.

5. Calitatea este mai importantă decât cantitatea.

Networking-ul este de succes dacă ai reușit să legi câteva relații pe care poți conta în viitor. Dacă doar ai schimbat câteva vorbe cu o mulțime de oameni, care nu te vor mai ține minte apoi, atunci nu ai rezolvat de fapt nimic. Aici introvertiții au chiar un avantaj, pentru că le este mai natural să treacă dincolo de small-talk. Așa că nu îți plasa ținte extravagante și de nerealizat. Concentrează-te pe acele câteva persoane cu care te simți bine și dezvoltă respectivele legături.

6. Dacă nu știi ce să spui, îi poți lăsa pe ceilalți să vorbească.

Teama de a nu exista acele momente faimoase de tăcere stânjenitoare poate fi atât de mare încât să ne împiedice să deschidem o conversație. Apare ideea că nu mai e nimic de spus după salut, sau după o remarcă de deschidere. Totuși, însă, sunt șanse foarte mari ca cealaltă persoană să nu aibă nicio problemă să vorbească, dacă este doar puțin încurajată în acest sens. Și atunci putem evita tăcerile prin întrebări care să provoace discuții. Ca să evităm blocajul, este bine să avem pregătite câteva întrebări deschise, potrivite evenimentului, pe care să le putem pune oricând este necesar.

 

Surse bibliografice:

DEARDS, Kiyomi D., Staying Genuine And Creating Connections: Networking And Involvement For Introverts (2011). Library Conference Presentations and Speeches. Paper 64. http://digitalcommons.unl.edu/library_talks/64

ZACK, Devora, Networking For Those Who Hate Networking. A Field Guide for Introverts, the Overwhelmed, and the Underconnected, Berrett- Koehler Publishers, San Francisco, 2010

Autor: Maria Măgurean

Liceunet

Bacalaureat2016

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent