Proiectarea propriei subiectivitati in comportament

0
726

91650abe72b74891ce17dffa3726f716_XL.jpg

“What Paul says about Peter tells us more about Paul than about Peter” (Spinoza)

Cu siguranta ca fiecare dintre noi am purtat discutii cu persoane apropiate noua, despre ceilalti cunoscuti. Am facut-o fara a-i barfi sau a-i denigra. Tot de atatea ori, am putut constata ca subiectivitatea

Si-a pus amprenta in mod evident asupra Eu-lui nostru si ne-a condus pe cai necunoscute.

Subiectivitatea poate capata prin ceea ce exprimam, invelisul unei/unor anumite proiectii personale. Intensitatea acesteia/acestora depinde direct proportional de propriile emotii sau trebuinte, de gradul de cunoastere a persoanelor si a situatiilor despre care vorbim, de forta si integritatea propriului Eu.

Un exemplu este acela in care un sot isi acuza sotia pentru ca-l inseala, dintr-un motiv care ii apartine ei 100%. Dupa spusele lui, este o femeie usuratica, nu este gospodina si nu are grija de copii”, lucru care se dovedeste neadevarat, ba mai mult, se adevereste faptul ca el insusi o inseala, fara nici o remuscare sau mustrare de constiinta.

In psihanaliza, proiectia personala este un mecanism de aparare, in sensul de, operatie”, prin care o persoana expulzeaza din sine si localizeaza in alta persoana defecte, calitati, sentimente, dorinte, pe care inconstient si le ignora sau refuza.

Laplanche si Pontalis clasifica manifestarile proceselor proiectiei astfel:

A. atunci cand persoana percepe mediul ambiant si raspunde proiectand interesele, atitudinile, deprinderile, dorintele si starile sale;

B. Atunci cand persoana dovedeste prin atitudinile sale ca foloseste proiectia asupra unei persoane, de exemplu imaginea tatalui asupra sefului sau, prin transfer;

C. Persoana se asimileaza pe sine in relatie cu anumite persoane si invers, adica se identifica cu acestea;

D. persoana atribuie altuia tendintele, dorintele sale, pe care nu si le recunoaste, ceea ce reprezinta proiectia propriu-zisa, ilustrata in exemplul de mai sus.

Revenind la factorii principali care determina si influenteaza intensitatea propriei proiectii, s-ar putea spune ca:

1. Intensitatea emotiilor sau a trebuintelor

Cu cat o emotie este mai puternica si cu cat o trebuinta este mai frustranta spre a fi atinsa, cu atat proiectia ei in exterior devine mai virulenta si tinde sa subiectiveze mai mult situatia; daca emotiile au o intensitate normala sau dorintele proprii sunt satisfacute, ele nu vor deforma in mod semnificativ realitatea.

2. Gradul de cunoastere al persoanelor sau situatiilor

Cu cat o persoana se confrunta cu situatii mai putin cunoscute din anumite motive, cu atat va fi mai repede si mai mult asimilata unor continuturi subiective. In aceasta stare, proiectiile vor avea continuturi cu foarte multe distorsiuni. Daca persoanele si situatiile sunt cunoscute si clare, determinarea de proiectii subiective este minima.

3. Forta si integritatea Eului

Avand in vedere definitia Eului, acesta este capacitatea de a pastra un control al impulsurilor subiective in contactul cu realitatea si de a nu se lasa dominat de subconstientul incarcat afectiv ce tinde sa se exprime intens intr-o maniera proiectiva. Anumiti factori interni sau externi pot duce la scaderea fortei Eului si cresc riscul proiectiei (de exemplu: drogurile, alcoolul, medicamentele psihotrope) din cauza slabirii cenzurii, efectele proiective fiind evidente.

De aceea este important sa ne pastram forta propriului Eu prin rationalitate, spirit critic, reflexivitate si obiectivitate si nu in ultimul rand prin sporirea capacitatii de constientizare a unor impulsuri.

 

Autor: Carmen Ionescu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent