Principalele nevoi care motiveaza comportamentul copilului 4/5 (1)
4/51

0
679

760af276ee6f9b46d3f3a54c804b7c7d_XL.jpg

Nevoile care motiveaza comportamentul copilului sunt dintre cele mai diverse, de la cele care ii asigura confort fizic (hrana, locuinta, imbracaminte, igiena) pana la cele care genereaza o adaptare optima la mediul social in care acesta se va integra dupa varsta de trei ani. La fel de importante sunt nevoile care se leaga de sanatatea fizica si psihica, a caror satisfacere conduce catre o dezvoltare adecvata din punct de vedere bio-psiho-social a copilului.

Descrierea punctuala a nevoilor ne ajuta sa intelegem copilul si semnalele pe care acesta le transmite prin comportamentele sale.

Afectiune, dragoste, iubire

Acestea sunt nevoi pe care copilul le manifesta permanent in relatia psihologica dintre el si parintii sai. Afectiunea oferita de parinte, in orice imprejurare, chiar si atunci cand copilul greseste este esentiala si ii creeaza copilului o stare de confort si de incredere. Iubirea declarativa si iubirea manifestata neconditionat nu sunt unul si acelasi lucru.
Exemplu: Sunt parinti care folosesc destul de facil afirmatia:, Daca ma superi, nu te mai iubesc!” In timp ce alti parinti, isi asigura copilul de iubirea lor si atunci cand cei mici gresesc., Comportamentul tau nu a fost potrivit! Te iubesc si vreau sa inveti sa te comporti si altfel.”

Ultima comunicare face parte din registrul, disciplinarii pozitive” care reprezinta o alta nevoie complementara. Dupa aceasta afirmatie parintele va interveni si il va invata pe copil un comportament dezirabil care il va inlocui pe cel nepotrivit.

Disciplinarea presupune ascultare si intelegere din partea parintelui si i se pot asocia atingeri adecvate, incurajari nonverbale (o bataie usoara pe umar, aplauze sau imbratisari) care ii sporesc copilului increderea in sine si in parintele sau.

Sinceritate si respect

Acestea sunt nevoi specifice care presupun valorizarea copilului, manifestarea increderii in resursele sale, in capacitatea sa de a alege, de a se integra in familie de pe o pozitie de membru cu drepturi recunoscute de catre maturi.
Parintii si relatia lor reprezinta un model. Felul in care acestia isi declara si isi manifesta aprecierea reciproca, respectul, dragostea si suportul ii ofera copilului securitate si incredere in sine. Parintele care stie sa ii spuna copilului, multumesc”, te rog frumos” sau, imi cer scuze” castiga respectul acestuia invatandu-l fara prea mare efort sa respecte la randul sau.

Timpul de calitate si rabdarea

Copilul are nevoie de timp alaturi de parintele sau, timp util pentru sine, plin de invataturi morale, timp care il ajuta sa isi formeze deprinderi de comunicare si relationare. La randul sau, numai printr-un timp de calitate (jocuri de rol, conversatii pe teme prestabilite, povesti cu morala, lecturi terapeutice) oferit copilului, parintele isi va satisface cu adevarat nevoia de a fi langa propriul copil.

Rabdarea este conditia esentiala pentru a functiona corespunzator in aceasta relatie, ca un parinte responsabil si preocupat de educatia din familie. O alta nevoie pe care o are copilul este manifestarea creativitatii parintelui. Jocurile, jucariile, povestile vin ca atare dar ele nu pot avea valente educative majore daca nu sunt adaptate nevoilor copilului.

Exemplu: Daca te vei juca jocul, Nu te supara frate” cu un copil care are o toleranta minima la esec, stimuland in continuare competitia si dorinta de a castiga a copilului, acesta isi va accentua frustrarile legate de infrangere. Copilul trebuie pregatit pentru esec mai mult chiar decat pentru succes.

Numai daca stim sa ne adaptam unui esec vom reusi sa gustam cu adevarat succesul.

Sigur ca a-l educa pe copil in spiritul performantei scolare si personale este de asemenea o valoare si chiar o nevoie. Acest lucru este bine a se face insa numai in concordanta cu aptitudinile copilului si mai putin cu dorintele parintelui.

Consecventa si corectitudinea

Foarte important pentru formarea unei imagini pozitive de sine la copil este consecventa parintelui. Regulile, laudele, recompensele, sanctiunile trebuie pastrate continuu si aplicate atunci cand este nevoie. Regulile nu sunt numai pentru copil! Adultul trebuie sa faca dovada ca si el respecta reguli, nu doar vorbind copilului despre regulile de la serviciu, de exemplu, loc pe care un copil nu il poate percepe si intelege concret. In familie toti membri au reguli si le respecta. Numarul si formularea acestora va tine cont de varsta fiecarui membru.

Pentru a disciplina pozitiv, este bine ca parintele sa cunoasca nevoile copilului si sa ii priveasca cu realism comportamentele, masurand dezirabilitatea acestora si constientizand unde si cum trebuie sa intervina.

 

Autor: Andreea Ciocalteu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent