“NEFERICIREA” IN CUPLU 3.63/5 (10)
3.63/510

0
1670

                         “NEFERICIREA”  IN CUPLU

 

 

 

Multe dintre motivele pentru care unele persoane apeleaza la serviciile unui psihoterapeut sunt reprezentate de insatisfactii la nivelul vietii de cuplu. Bineinteles, existenta dificultatilor la acest nivel este normala, fiecare cuplu confruntandu-se cel putin o data in viata cu diverse probleme, neintelegeri, etc. Armonia cuplului nu consta in lipsa disensiunilor, ci in modul in care sunt rezolvate acestea. De multe ori, insa, anumite tipare de comportament, sau stiluri de personalitate, afecteaza in mod fundamental atat viata de cuplu cat si modul in care unul dintre parteneri se raporteaza la aceasta.

O mare parte dintre problemele in cuplu isi pot gasi rezolvarea prin contributia ambilor parteneri(o psihoterapie de cuplu fiind potrivita in acest caz), insa, uneori este necesara o abordare individuala a problemei. Modul in care o persoana isi constientizeaza asteptarile si comportamentele disfunctionale, atat in ceea ce o priveste, cat si prin prisma relationarii cu celalalt, poate fi obiectivul psihoterapeutic principal.

 

FACTORI  RELATIE  DISFUNCTIONALA:

 

 

      NEVOIA DE CONTROL A  PARTENERULUI – o relatie prin natura ei, presupune o “intalnire” de pe pozitii de egalitate; a-l determina pe celalalt sa faca ceea ce doresti tu inseamna a nu tine cont de libertatea si dorintele sale. In acest caz persoana se foloseste de relatie pentru satisfactia proprie. Motivele pentru care face asta ar putea fi: dependenta, imaturitate, egoism, agresivitate, etc.

      INCOMPATIBILITATEA- lipsa de interese, placeri, caracteristici comune. Cei doi parteneri pot fi diferiti, dar complementari. Daca insa nu exista puncte comune esentiale, relatia nu poate dura(cel putin nu satisfacator).

      INFLUENTELE EXTERIOARE (parinti, prieteni, etc.) – care afecteaza negativ convietuirea. O relatie are nevoie de propriul sau “spatiu”. Atunci cand spatiul relatiei este incalcat si virusat de catre persoanele din afara ( de multe ori deoarece unul dintre parteneri permite aceasta), relatia devine viciata.

      VECHEA “LIPSA DE COMUNICARE”– pe langa aspectele evidente, ceea ce se intampla deseori in acest caz este faptul ca fiecare partener are o perceptie si intelegere “personala” a celuilalt si a cuplului, in general. Partenerii isi pot “inchipui” anumite aspecte despre celalalt si pot trage concluzii sau lua decizii in consecinta, fara a verifica insa si punctul de vedere al partenerului.

      LIPSA ASERTIVITATII– avand in vedere ca neintelegerile nu pot fi mereu evitate, dar pot fi de cele mai multe ori rezolvate, folosind o atitudine asertiva. Adica, printre altele,  exprimandu-ti nevoile si punctele de vedere in mod onest si fara a-l ofensa pe celalalt.

      “SACRIFICIUL PERSONAL” SI COMPROMISUL EXAGERAT – a-ti sacrifica nevoile si interesele pentru a “salva” relatia si/sau pentru a-l “indatora” pe celalalt. De multe ori este prezenta o teama de abandon, ca factor anxiogen in relationarea cu celalalt.

      ABUZUL (fizic, emotional, sexual) – din nefericire, unele trasaturi de personalitate ale “victimei”, sau unele modele culturale(traditionale) pot determina o persoana sa ramana intr-o relatie in care este sistematic abuzata.

      ASTEPTARILE NEREALISTE– ca partenerul sa se ridice la inaltimea “idealurilor” tale, sau de a-ti vindeca “ranile” exclusiv prin relatie(a fi  “salvat” de catre celalalt).

      LIPSA INTIMITATII (psihologice) si autenticitatii si folosirea “jocurilor” (tip: putere, seductie, victimizare, etc), ca mod de cautare a satisfactiei intr-o relatie.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent