Modul in care sunt afectati copii de catre divortul parintilor

0
724

1989b63796ddb198c6c6f884b17b0892_XL.jpg

Ca sa intelegem mai bine fenomenul care are repercusiuni asupra copiilor trebuie sa intelegem notiunea de divort si ce implicatii are ea. Divortul, reprezinta desfacerea pe cale legala a unei casatorii, asta din punct de vedere legal. Exista nenumarate motive de divort mai ales in ultimii 20 de ani, indiferent de motiv, ceea ce ii afecteaza pe copii fiind modul in care actioneaza parintii sai in cele 3 perioade enumerate in titlul articolului meu. Pentru copii, divortul inseamna de cele mai multe ori pierderea unui parinte, un handicap in fata celorlalti copiii, nesiguranta, pe cei mici ii macina o gramada de sentimente cum ar fi: suparare, nervozitate, tristete, vina, ura, dezamagire. In acelasi timp, ii consuma urmatoarele intrebari: De ce pleaca mama/tata? De ce mami nu-l mai iubeste pe tati? De ce tati nu o mai iubeste pe mami? Eu sunt vinovat pentru ca tati/mami pleaca? Cu ce am gresit eu? Eu de ce nu am dreptul la o familie ca toti prietenii mei? De ce nu se impaca? Tati/mami ma uraste? Ei nu ma mai iubesc?

Una dintre concluzii este ca poate divortul e desfacerea pe cale legala a unei casatorii, dar implicatiile pe care le are asupra copiilor sunt enorme si trebuie tratate corespunzator de catre parinti si nu numai.

Perioada anterioara divortului este caracterizata prin nenumarate intrebari ale parintelui care ar dori sa intenteze divort: O sa ma descurc singur cu copilul meu? E bine daca plec de acasa? Cum o sa-mi afecteze copilul decizia pe care o iau? Ce e mai bine pentru familia mea?

Intrebarile enumerate mai sus sunt puse de catre un parinte rational, dar din nefericire, cand este vorba de divort multi parinti devin irationali si singura intrebare pe care si-o pun este: Ce este mai bine pentru mine?

Pe langa irationalitate multi dau dovada si de un egoism extrem care face foarte mult rau copilului. In aceasta perioada, ca si in urmatoarea, incep sa se arunce cuvinte dure si vorbe grele, spuse cu patos, de la mama la tata si invers copilul fiind un spectator la tot circul si, eventual, fiind obligat sa aleaga una din tabere. Schimbul de replici pline de noroi aruncate dintr-o parte in alta, pe langa faptul ca nu fac cinste nici unei persoane, fac FOARTE mult rau copilului, marcand-ul de multe ori pe viata. Cel mic nu intelege de ce mama il face pe tata p…, n…, iar acesta ii adreseaza mamei apelative de genul i…, l…, v…, singurul lucru pe care il intelege este ca persoanele care l-au creat pe el si l-au crescut si pe care le iubeste, se poarta de parca doar ei exista pe lume si au uitat de micutul care sta pe margine si asculta mizeriile si observa comportamentul complet deplasat al fiintelor carora el le spune mama si tata si care ar trebui sa ii fie modele de urmat in viata.

In aceasta perioada exista obiceiul, din nou subliniez la parintii irationali care au de gand sa divorteze, de a cauta cat mai multe defecte celuilalt si de a scormoni trecutul si de a se dezgroapa fiecare greseala din trecut peste care in timp au reusit sa treaca, din nou copilul se uita la spectacolul mizer si simte cum mica si sigura lui lume se naruieste si atunci, se petrece momentul in care copilul alege una dintre tabere in detrimentul celeilalte de frica sa nu ramana singur. Alegand sa tina partea unuia dintre parinti, celalalt o vede ca un afront si o ia ca pe un complot si trateaza copilul ca pe un adult si se arunca replici de genul: aha tu tii cu maica-ta, ca parca eu nu te-am hranit! Sau Nerecunoscatorule, ii iei partea lui taica-tu, ca si tu esti ca el!!! Normal ca pe mine nu ma iubesti, ca eu nu ti-am facut toate mofturile!! Il iubesti pe taica-tu mai mult, ca are mai multi bani!!

La auzul replicilor de genul asta copilul sufera foarte mult si in el se creeaza o ruptura vis-a-vis de conceptul de familie la modul general si fata de familia lui la modul particular.

Perioada din timpul divortului este si aceasta diferita in functie de mai multe elemente, cum ar fi: durata de timp pana se stabileste legal divortul, daca ambii sunt de acord sa divorteze si cel mai important, la cine raman copiii si implicit cine si cat plateste pensie alimentara.

Aceasta perioada este in general caracterizata prin incertitudine si apar foarte des certuri pe teme de ordin financiar. In Romania, in cele mai multe cazuri copilul ramane in custodia mamei, iar tatal are dreptul la vizita care difera de la caz la caz si el este cel care urmeaza sa plateasca pensie alimentara. Cele mai intalnite discutii dintre parintii care, evident, nu sunt rationali si au ajuns la etapa asta, ascultate de copii sunt: Daca tot i-ai vrut tu sa tii cresti singura! De la mine nu vezi nici un ban! Nu mai vreau sa am nici o legatura cu voi! O sa vin sa ii vad la sfarsit de saptamana daca o sa am timp! Oricum le platesc pensie alimentara asa ca fac destul!

Copilul, se simte la auzul acestor discutii ca o marfa de schimb care se poate cumpara dupa bunul chef al adultilor si ca cel care pana acum sustinea ca avea sentimente pentru el se dezice de el, mai pe scurt, se simte ca o minge sutata de la un parinte la altul si uitata intr-un colt de camera cand unul dintre ei nu mai are chef sa fie parinte. Oricum, cam tot ce se intampla in perioada aceasta se cuantifica in bani din pacate. Cu cat e mai scurta perioada aceasta cu atat mai bine, sansele ca copilul sa ramana cu traume crescand exponential cu durata procesului de divort.

Perioada de dupa divort este una de adaptare, atat pentru parinti cat si pentru copil, abia acum copilul incepe sa-si dea seama ce anume inseamna divortul, vor fi perioade grele cat si perioade calme, de liniste intr-un oarecare echilibru. Perioadele grele pentru copii sunt cele in care acestia isi amintesc de anumite activitati pe care le-au facut impreuna cu ambii parinti ca o familie, au anumite locuri prin care au trecut impreuna cu familia in forma ei initiala. Parintele care ramane cu copilul trebuie se fie puternic si in acelasi timp trebuie sa dea dovada ca este om si sa planga de fata cu copilul sa-l tina in brate si sa-l asigure pe cat de des posibil ca acesta nu este singur pe lume.

Concluzia ar fi ca inainte ca cei doi parinti sa divorteze ar trebui sa consulte un specialist si sa se convinga daca mai e sau nu ceva de relatia lor, dar daca divorteaza sa o faca cat mai rational si sa stabileasca impreuna un program al copilului cat mai diversificat, cu ambii parinti impreuna sau separati. Copilul are nevoie de mama si de tata si chiar daca acestia se despart copilul trebuie asigurat tot timpul ca mama e tot mama lui iar tata e tot tatal lui!

 

Autor: Ivanescu Dan

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent