La ce ne foloseste evaluarea psihologica pentru autocunoastere?

0
987

21b5e729f134b63ab65dbce08097f32c_XL.jpg

Secretul dezvoltarii personale consta, in esenta, intr-o buna cunoastere a propriei persoane. Am observat, ca psiholog, faptul ca acumularea problemelor existentiale si relationale, care poate fi constatata in jurul nostru, este marturia unei extraordinare necunoasteri de sine si nu numai. De altfel si invatamantul oficial, care ofera in prezent o multitudine de posibilitati de formare pentru toate gusturile si toate nivelurile, continua practic sa ignore acest domeniu, cu cateva exceptii.

Uneori ne intrebam CINE SUNTEM?

 

Stim, in mod sigur, ca fiecare dintre noi suntem unici prin ceea ce simtim, cum ne comportam, cum vorbim, ca ne diferentiem de alte persoane prin gandurile noastre… stim ca asa cum nimeni nu seamana cu tine, asa nimeni nu seamana cu mine… De aceea este absolut normal sa ne preocupe intrebari despre noi insine, despre gandirea noastra, despre faptele, vorbele, gesturile noastre etc. Din punct de vedere psihologic, acest demers poarta numele de AUTOCUNOASTERE, prin autocunoastere intelegandu-se procesul complex de dezvaluire a esentei propriei personalitati.

 

Autocunoasterea se poate realiza pe foarte multe cai, conditia sine qua non fiind aceea de a ne dori acest lucru. Aceasta conditie declanseaza si unele alte intrebari strans legate de autocunoastere, cum ar fi: “Ce vrem cu adevarat?”, “Pe cine cunoastem cu adevarat?”, “Cine ne este cu adevarat prieten?,” Cine ne este dusman?”, “De ce avem esecuri personale sau profesionale?”, “De ce ni se intampla anumite lucruri pe care le detestam?”, “Care sunt punctele noastre vulnerabile, cum si cu ce le putem compensa?”, “Care sunt punctele noastre forte?”, “De ce suntem uneori gresit intelesi de catre ceilalti?”… sau pur si simplu” De ce ni se intampla noua asta?”. Cu ocazia autocunoasterii gasim raspunsuri adevarate in niciun caz raspunsuri care incep cu invariabilele: s-ar putea… sau… probabil…

 

Ar fi o amagire sa spunem ca ne autocunoastem prin prisma celorlalti care ne caracterizeaza, de exemplu, dupa ce stil de muzica ascultam, dupa ce prieteni avem, dupa cum ne imbracam, dupa cat de multi sau putini bani avem, dupa ce masina avem in parcare sau dupa “cat de lung avem parul”… Totul insa este sa aflam cat si cum gandim… dupa cum spunea Motzul Pittis… plus ceea ce simtim si avem in subconstient, capacitati cunoscute si necunoscute de catre noi…

 

Autocunoasterea poate fi empirica sau stiintifica.

 

Primul tip este foarte mult marcat de “bunul simt”, de intuitie, stereotipuri si prejudecati, de caracteristicile sistemului individual de valori. In acest fel, obiectivitatea cunoasterii se relativizeaza foarte mult in functie de factorii enumerati, de nivelul de instruire al persoanei, de statutele si rolurile sociale detinute etc. Aceasta nu inseamna insa, ca nu se poate realiza si in acest mod o autocunoastere satisfacatoare si apropiata cat de cat de realitate.

 

Autocunoasterea stiintifica, prin intermediul psihologiei incearca sa elimine subiectivismul empiric, permitand ca la nivel individual (autoapreciere) sa devenim constienti de trasaturile proprii, realizand “in extenso” cunoasterea de sine, fiecare dintre noi percepandu-si corect efectele comportamentului propriu asupra altora. Pe de alta parte, cunoscandu-ne trasaturile de personalitate, prin intermediul EVALUARILOR PSIHOLOGICE, vom invata sa-i ascultam pe ceilalti si sa acceptam o eventuala critica, in consecinta vom dezvolta forme cat mai corecte de comportament, realizand astfel posibilitatea atingerii unui nivel mai ridicat de incredere in noi insine si in ceilalti.

 

Personalitatea prezinta numeroase fatete si, pentru cunoasterea ei exista numeroase cai, pe care psihologul le instrumenteaza in mod stiintific.

 

EVALUARILE PSIHOLOGICE instrumenteaza diferite tehnici de cunoastere si studiere a persoanei si personalitatii acesteia si de aceea nu sunt deloc rezultatul hazardului. EVALUARILE PSIHOLOGICE sunt bazate pe teoriile structurii personalitatii, pe expertize psihologice si reprezinta un instrument de autodescoperire in folosul autocunoasterii, permitand accesul la esentialul personalitatii noastre.

 

Utilizarea EVALUARILOR PSIHOLOGICE, pe care o putem regasi in anumite CABINETE PSIHOLOGICE, este deosebit de motivanta pentru toate persoanele responsabile si constituie un motor al dezvoltarii personale pe toate planurile.

 

Autor: Carmen Ionescu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent