Importanta familiei in modelarea personalitatii copilului

0
699

Familia este foarte importanta in a asigura copilului un mediu propice de dezvoltare din toate punctele de vedere (prin educatie, stabilitate financiara, printr-un mediu potrivit din punct de vedere emotional). Pe langa trasaturile cu care copilul vine inzestrat pe lume (temperament, culoarea ochilor, sensibilitate la anume boli etc), cel mai mult dintre ceea ce devine cu adevarat copilul se exercita in familie. Adultii sunt primii cu care copilul va intra in contact si tocmai de aceea ei sunt cei care il vor modela de la o varsta foarte frageda.

Astfel, in familie copilul va  invata cum sa se raporteze la sine insusi si la lume. Asadar, familia este locul unde copilul va invata daca se poate simti in siguranta, va invata daca poate avea sau nu incredere in sine si in ceilalti, va invata pana la urma sa se raporteze la lumea exterioara. Tocmai de aceea, raporturile dintre parinti si parinti si copii vor fi cele care vor pune baza tuturor relatiilor in care copilul va intra ulterior. Astfel, un copil care a inteles din familia sa ca raporturile dintre membri pot fi de cooperare, de incredere, constructive se va raporta in acelasi fel la colegii de clasa, va avea multi prieteni de la care va primi si carora le va darui. Dimpotriva, atunci cand un copil va creste intr-un mediu nesigur, violent, abuziv va avea tendinta sa restabilieasca acelasi tip de relatii cu colegii de clasa generand conflicte, neacceptand ajutor din partea celorlalti, simtindu-se stingher si neinteles, la fel ca acasa.
    Dat fiind ca parintii sunt cei care pun bazele relatiilor in cadrul familiei este important ca ei sa inteleaga ca functia pe care o au nu este una usoara, dar este extrem de importanta. Ei poarta responsabiliatea formarii propriilor copii.
    Daca ar fi sa enumeram o serie de ingrediente indispensabile in asigurarea unui climat favorabil dezvoltarii copilului in primul rand as considera relatia. Spun acest lucru tocmai pentru ca in cadrul economico-financiar actual parintii uita de multe ori sa fie prezenti, sa fie acolo pentru copiii lor.
    Un alt aspect extrem pe important il constituie asigurarea unui echilibru de implinire a nevoilor/ dorintelor copilului si frustrare. Frustrarea, in ciuda aparentelor este extrem de motivanta si creeaza potentialul necesar dezvoltarii, cresterii.
    Pe de alta parte, comunicarea este esentiala. Este important ca parintii sa transmita din experientele lor copiilor si sa lase loc copiilor sa le impartaseasca pe ale lor, fara a se simti judecati, criticati.
    De asemenea, este important ca parintii sa stie cum sa laude comportamentele bune, constructive ale copiilor si sa le elimine pe cele disfunctionale.
    De cele mai multe ori, crearea de reguli ale casei va ajuta mult la stabilirea limitelor relatiei, astfel incat copilul sa stie exact ce se asteapta de la el.
    Iar cand lucrurile nu merg foarte bine, se poate oricand apela la ajutorul unui consilier/ psiholog, care din afara relatiei de familie, va reusi sa ajute membrii familiei sa (re)gaseasca echilibrul.

Autor: Clara Ruse

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent