Hipnoza pentru cei cu adevarat curiosi 4/5 (1)
4/51

0
754

13b5e0deaf19b06816d21e67ad4e211c_XL.jpg

Ce este hipnoza? Hipnoza este o metoda psihoterapeutica, in cadrul careia o persoana, respectiv hipnoterapeutul, ii sugereaza unui client, unui pacient sau unui subiect, sa manifeste schimbari in senzatii, perceptii, ganduri sau comportament.

Abilitatea unei persoane de a raspunde la sugestii hipnotice poate fi inhibata, impiedicata, de frici sau griji ce apar in urma unor pareri preconcepute, gresite despre ceea ce se numeste hipnoza clinica. Persoanele care sunt hipnotizate nu isi pierd controlul propriului comportament.

In mod normal, ei raman constienti de cine sunt si unde sunt si, in afara cazului in care amnezia a fost sugerata, ei isi amintesc ceea ce a reiesit in urma hipnozei.

Transa hipnotica este o stare asemanatoare celei in care urmarim cu atentie un film sau citim absorbiti o carte, este o concentrare a atentiei asupra unui anumit lucru, auzind si vazand ce se petrece in jurul nostru. Este o trecere lana de la mintea constienta la mintea inconstienta (rezervorul nostru de emotii, trairi, solutii), acea parte a mintii noastre care ne permite sa rezolvam probleme, sa gasim cheile solutionarii lor.

Hipnoza clinica este o procedura, un instrument care este folosit in afectiuni psihosomatice ca: enurezis, astm bronsic, insomnie, tulburari menstruale, in tulburarile conduitei alimentare – gen obezitate, anorexie, bulimie -, in tulburari sexuale, in combaterea durerii, in anxietate si depresie.

Ce se intampla de fapt? In timpul hipnozei avem acces direct la inconstientul nostru. In mod obisnuit ne dam seama numai de ceea ce se intampla in mintea noastra constienta. Ne gandim la problemele curente, ne alegem in mod constient cuvintele sau incercam sa ne amintim anumite activitati ale noastre. Dar cand facem aceste lucruri, colaboram cu mintea noastra inconstienta, acea parte a mintii care se afla „sub ceea ce gandim”. Atunci cand adormim, mintea constienta face loc celei inconstiente. In hipnoza se intampla ceva asemanator: adica permitem mintii inconstiente sa aiba un rol activ si astfel ajungem mai usor la solutia problemelor cu care ne confruntam. Putem lucra direct cu mintea inconstienta si astfel hipnoza ne ajuta sa rezolvam mai usor problemele datorita carora avem dificultati.

 

Autor: Camelia Mirica

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent