Hipnoza intre magie, mit si realitate stiintifica

0
856

     Ce este hipnoza?

Definiţii ca „stare pasageră de atenţie modificată” (British Medical Association, 1955), „stare artificială, particulară a omului, produsă prin sugestie” (Enciclopedia Medicală a URSS, 1982), „stare modificată a conştiinţei ” (Chertok, 1979) sunt câteva dintre modalităţile prin care s-a încercat surprinderea esenţei acestui fenomen psihologic şi interpersonal. Din punct de vedere clinic, hipnoza este un puternic instrument terapeutic care permite accesul la resurse uneori nebănuite din inconştientul pacientului şi îl ajută să îşi atingă scopurile personale sau să pună în practică anumite schimbări comportamentale dorite. Deşi a existat sub o formă sau alta încă din cele mai vechi timpuri, medicina a încercat cu adevărat să-i pătrundă înţelesurile de abia prin anii 1700, odată cu lansarea teoriei „Magnetismului animal” a medicului vienez Franz Anton Mesmer.

Chiar dacă validitatea ştiinţifică a terapiei mesmeriene a fost contestată, practica a arătat că deşi „pasele magnetice” nu există, fenomenul funcţionează. Mai târziu, chirurgul James Braid şi-a propus să studieze cauzele fiziologice ale acestui fenomen căruia i-a şi propus numele de hipnoză, dechizând astfel drumul către cercetarea ştiinţifică a „vindecărilor mesmeriene miraculoase”.

 

Din păcate, multe din miturile cultivate şi dezvoltate de-a lungul secolelor faţă de fenomenele hipnotice, încă mai există în mintea oamenilor. Dacă am întreba oameni de pe stradă ce este hipnoza, marea lor majoritate ar putea răspunde: somn, pierderea cunoştinţei, controlul minţii şi voinţei sau chiar magie. Chiar dacă aceste idei sunt greşite, ele continuă să persiste, în ciuda dezvoltării ştiinţei, fiind alimentate în special de cărţi şi filme, televizor şi mass-media în general.

     Magie şi hipnoză

„Magia este arta producerii schimbărilor în conştient, modificări produse în acord cu voinţa persoanelor” spunea Dion Fortune, un maestru al practicanţilor de magie. Ceremonialurile magice sunt de fapt ritualuri de hipnoză. Hipnoza a fost un fenomen cunoscut şi utilizat în Egiptul antic de către preoţii-magicieni care îşi vindecau pacienţii prin puterea zeilor, în timp ce aceştia se aflau în stare de transă. În India de asemenea, se practica hipnoza. Magicienii din perioada Renaşterii, cunoşteau foarte bine principiile de bază ale funcţionării inconştientului şi trările subiective generate de „incantaţiile magice”. Chiar dacă globul de cristal şi oglinda întunecată erau cele mai importante obiecte din cadrul ritualurilor magice, chiar dacă teoriile celeste şi simpatiile înscrise în zodii ghidau activităţile de „vindecare”, operaţiile practicate de către magi erau în mare măsură de natură hipnotică iar efectele obţinute de asemenea. Magicienii au fost printre primii oameni care au descoperit pe o cale non-ştiinţifică beneficiile curative ale hipnozei.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent