Gradinita la 3 ani

0
762

25da67824c9f1869e8ef3eacb5d2ced0_XL.jpg

O data cu venirea toamnei se apropie si ziua inceperii noului an scolar cand pentru cei mici se deschide un nou capitol al vietii lor: mersul la gradinita!

Invatamantul prescolar are sansa de a indruma pasii prichindeilor veniti direct din sanul familiei sau din cresa, de a-i ajuta sa isi modeleze personalitatea, caracterul, de a-si exersa si dezvolta nivelul de comunicare, de a le ghida pasii in formarea relatiilor cu covarstnicii si cu persoanele adulte care nu fac parte din familie – educatoare, personal auxiliar.

Tot ce se intampla acum pentru copil este nou, iar dumneavoastra ca parinti il puteti ajuta creandu-i un sentiment de siguranta, incurajandu-l sa interactioneze cu ceilalti copii, dandu-i incredere in el. De asemenea, pentru a-si face prieteni mai usor este important sa il incurajati sa impartaseasca jucariile cu ceilalti copii

Pentru copil intrarea in mediul educational, respectiv in gradinita, inseamna provocari si solicitari, dar si adaptarea la o noua etapa din viata lui, aceea a prescolaritatii. Acum, copilul va trebui sa integreze sarcini noi de ordin instructiv-educativ si, desi jocul ramane activitatea dominanta a acestei etape, acum totul devine mai organizat, participa la lectii, trebuie sa respecte anumite reguli si sa se conformeze acestora.

Pentru unii copii adaptarea la mediul educational prescolar este mai usoara si mai rapida, iar pentru altii este mai lenta. Aici trebuie sa interveniti dumneavoastra, parintii lui/ai ei, sa incurajati copilul sa mearga la gradinita, sa ii aduceti argumente pozitive si care sa il motiveze. Vorbindu-i la nivelul lui si explicandu-i pe intelesul lui conform varstei pe care o are si utilizand cuvinte si expresii cunoscute de el, cu siguranta veti obtine un feedback pozitiv din partea prichindelului dumneavoastra.

Totodata e de dorit sa nu faceti comparatii intre el si alti copii care nu plang, de exemplu, pentru ca se va simtii vinovat de comportamentul lui. Chiar daca are doar 3 ani copilul este sensibil la cuvinte, la explicatiile dumneavoastra, la tonul pe care il utilizati si mai ales la limbajul nonverbal. Daca dumneavoastra, parintii lui, sunteti nelinistiti copilul va percepe acest lucru si nu va mai conta ce ii spuneti. Explicati-i copilului dumneavoastra ca este de datoria lui sa vina la gradinita asa cum este de datoria dumneavoastra sa mergeti la serviciu. Daca timpul va permite puteti sa incepeti prin a va lasa prichindelul la program redus cateva zile pentru a se adapta.

Pentru a-i usura adaptarea la noul mediu puteti sa ii povestiti dinainte despre cum va fi la gradinita, ca va invata lucruri noi, poezii, cantece, povesti, ca va avea mai multi prieteni de joaca si va invata de la acestia jocuri noi.

Incurajati-l sa devina independent sa manance singur utilizand lingura si furculita, sa se imbrace si sa de dezbrace, sa ceara la toaleta, sa se incalte si sa se descalte singur, sa se spele pe maini. Pentru a se imbraca/dezbraca usor si a se incalta/descalta usor este bine sa folositi la inceput imbracaminte fara prea multi nasturi, capse sau snururi si incaltaminte usor de manevrat deoarece faptul ca nu se poate incalta sau imbraca il poate pune in dificultate si se poate simtii rusinat ca nu reuseste sa faca singur aceste activitati, mai ales daca doarme la gradinita si ii vede la ora de culcare, atunci cand se schimba in pijama, pe ceilalti copii care se descurca mai bine decat el. Asadar, imbracamintea si incaltamintea sa fie comoda si usor de folosit de catre copil.

Nu uitati ca asa cum va ocupati de sentimentele si trairile copilului dumneavoastra care tocmai incepe gradinita, sa va ocupati si de dumneavoastra, sa acceptati aceasta noua etapa din viata intregii familii.

Si pentru ca prima zi de gradinita sa ramana in „arhiva” familiei nu uitati sa aduceti aparatul si sa faceti fotografii. Mai tarziu, sigur acestea vor fi un deliciu pentru intreaga familie, dar si un moment de nostalgie.

 

Bibliografie:

Bacus A., „Cresterea copilului”, Editura Teora, Bucuresti, 2000

Golu P., Verza E., Zlate M. „Psihologia copilului”, Editura Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1992

 

Autor: Iuliana Pasarin

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent