Five wishes… sau exercitiul comunicarii si ascultarii active 4/5 (1)
4/51

0
667

8d967de4fb0deac392e6fc1838a87d15_XL.jpg

Fiecare dintre noi are dorinte si asteptari… de la celalalt.

Comunicarea acestora poate fi uneori greoaie/defectuoasa (in acest caz ajungandu-se la intelegere eronata sau neintelegeri) sau chiar absenta (partenerii nu comunica si acumuleaza o stare de tensiune, in cele din urma descarcandu-se la un nivel si intr-o maniera neasteptata).

De cele mai multe ori partenerii comunica imperfect avand senzatia ca au facut-o foarte clar si observand reactiile celuilalt care actioneaza in virtutea altor informatii, atribuie acest lucru relei credinte, distorsionarii mesajului la receptor, excluzand varianta imperfectiunii comunicarii la nivelul emitatorului, adica al lor.

Intr-o sedinta de terapie de cuplu s-a abordat problematica comunicarii defectuoase si a exersarii ascultarii active, prin aplicarea unui scurt exercitiu denumit “Five wishes” (5 dorinte).

Partenerii au fost rugati ca individual sa noteze 5 dorinte sau asteptari pe care le au de la partener sau de la relatie. Stand fata in fata, unul dintre parteneri a fost rugat sa numeasca prima sa dorinta exprimata prin “mi-as dori..”, sa explice nevoia indeplinirii acesteia si sa-i descrie partenerului sau modul in care s-ar simti daca acel lucru s-ar intampla. Pasul doi consta in emiterea de catre celalalt partener, a informatiilor pe care primul i le-a furnizat, in legatura cu dorinta sa, informatii exprimate prin “tu ti-ai dori…”. Ultimul pas consta intr-un feedback al partenerului emitent, referitor la modul in care celalalt a inteles ceea ce i s-a transmis si anume, emitentul va verifica daca informatiile furnizate au fost intelese eronat, au fost distorsionate de receptor sau va confirma exactitatea mesajului retransmis.

Exercitiul a continuat cu expunerea pe rand, a fiecarei dorinte, urmand pasii enumerati anterior.

La sfarsitul exercitiului partenerii au declarat ca aceasta abordare este net superioara (aducand un plus de comunicare, ascultare si intelegere) abordarii lor cotidiene, care nu presupunea a spune intr-o maniera clara ceea ce gandesc sau care continea uneori distorsionari ale mesajelor, ulterior ajungandu-se la conflicte. Acestia au hotarat ca atunci cand vor dori sa transmita anumite informatii care contin nevoi, asteptari, dorinte, etc., sa utilizeze metodele propuse de acest exercitiu.

Deci, cu alte cuvinte, claritatea discursului si verificarea ulterioara a intelegerii de catre receptor a informatiilor pe care tu, emitatorul, le-ai furnizat, reprezinta o metoda utila si usor de abordat pentru oricine doreste sa lucreze putin la capitolul comunicare.

 

Autor: Ioana Alexandra Patrascu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent