Factori de risc in adictie – personalitatea predispozanta (partea II)

0
782

a60f95e6048a6076bc6ca88177633fab_XL.jpg

Factorii genetici – sunt cercetati mai ales in recentele studii de genetica psihiatrica, in corelatie cu dismorfismele somatice si tulburarile nervoase care sunt frecvente la indivizii care manifesta comportamente agresive si delictuale. Exista o participare ereditara neindoielnica la constituirea terenului predispus la afectiune psihica, la tulburari ale intelectului, disfunctii cerebrale.

Tot genetic, se observa o frecventa a anomaliilor de sex, care sunt mai mari la barbatii delincventi.

Hiperactivii si impulsivii – sunt personalitatile cele mai expuse la consum de droguri si delincventa. Hiperactivitatea incepe de obicei inainte de cinci ani si chiar inainte de doi ani si, tinde sa persiste si in adolescenta. Este asociata cu neliniste, impulsivitate si atentie de scurta durata, iar din acest motiv, factorul a fost consemnat ca sindromul hiperactivitate-impulsivitate-atentie deficitara (HIA). Sindromul include o activitate redusa de a avea in vedere o perspectiva de viitor.

Hiperactivitatea si impulsivitatea sunt trasaturi intalnite foarte des in randul tinerilor si minorilor care consuma droguri. Persoanele tinere care abuzeaza de substante, chiar in stadiul de inceput si care prezinta si trasaturi predispozante de personalitate (cum ar fi HIA), adesea nu stiu sa se limiteze doar la faza de experimentare a drogurilor si devin dependenti, tocmai pentru ca nu gandesc in perspectiva. Se limiteaza doar la reactiile, la nevoile de moment. Acestia sunt cei care devin infractori, sunt persoane dependente care vor comite delicte pentru finantarea obiceiului de a consuma droguri.

Multi investigatori au raportat o legatura intre hiperactivitate, impulsivitate si comiterea de delicte.

O analiza suedeza a descoperit faptul ca hiperactivitatea la 13 ani prezice violente comiteri de infractiuni la 26 de ani.

Hiperactivitatea controleaza baietii intre 9-17 ani (varsta propice de a se asocia in grupuri de delincventi si de a consuma droguri).

In cadrul grupurilor de delincventi minori si tineri regasim un numar relativ mare de cazuri ce prezinta carente serioase in ceea ce priveste dezvoltarea lor psihointelectuala. Capacitatile intelectuale reduse ii impiedica mai ales in anticiparea consecintelor si implicatiilor actiunilor intreprinse.

Inteligenta scazuta este un factor favorizant in adoptarea unei conduite cu preferinte de a consuma droguri. Minorii si tinerii care nu anticipeaza efectele secundare foarte grave ale abuzului de substante sunt cei care devin dependenti. Inteligenta scazuta este asociata cu lipsa de atitudine cu privire la continuarea sau incetarea abuzului de substante. De multe ori, acestia nu isi gasesc un scop clar in viata, nu prezinta aspiratii motivatoare la o viata normala si sanatoasa si se multumesc cu satisfacerea nevoilor de moment. Din aceasta cauza sunt adesea implicati in activitati indezirabile social.

Inteligenta scazuta este firesc asociata cu performanta sociala redusa.

Intr-un studiu din Stockholm a fost identificat faptul ca inteligenta scazuta la 3 ani, reflecta predispunerea la comiterea de delicte la 30 de ani. Frecvent, delincventii au un IQ de 88 la varsta de 3 ani in timp ce nondelincventii au un IQ de 101 la aceeasi varsta. Toate aceste rezultate depind si de clasa sociala careia ii apartine persoana studiata. Este dificil sa se considere separat inteligenta si performanta scolara a consumatorilor de droguri. Inteligenta nonverbala scazuta a fost corelata cu inteligenta verbala si performanta scolara redusa.

Nivelul de adaptare si de integrare scolara poate fi analizat in functie de doi indicatori mai importanti:

  1. randamentul scolar (note, medii, rezultate, procedee utilizate la invatatura etc)
  2. gradul de satisfactie resimtit de tanar (motivatie, interese, atitudini pozitive, atractie-preferinta in raport cu activitatea scolara).

Copiii inadaptati scolar intra in categoria” copii problema”” care adopta o conduita devianta in raport cu cerintele activitatii scolare. Acesti copii sunt caracterizati prin insubordonare in raport cu regulile si normele scolare, lipsa de interes fata de cerintele si obligatiile scolare, absenteism, chiul, repetentie, conduita agresiva fata de colegi si de cadrele didactice. Delincventii tind sa paraseasca scoala cat mai devreme posibil.

Inteligenta nonverbala este caracteristica in special recidivistilor minori. Acestia comit delicte de foarte timpuriu. Ei au obtinut rezultate mai bune la testele de performanta nonverbala, decat la cele verbale, sugerand ca ei gasesc mai usor sensul obiectelor concrete decat al conceptelor abstracte.

 

Autor: Loreta Magdalena Popa

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent