EMOTIILE

0
774

 

Intreaga viata incercam sa ne exprimam sau sa ne ascundem emotiile .Uneori este usor , dar de cele mai multe ori ducem o lupta asidua pentru a le exprima sau reprima . Emotiille sunt un fenomen complex , in care ne antrenam sentimentele , gandurile si reactiile corpului nostru , iar a le defini , pare descurajator uneori . Ne fac sa simtim importanta vietii , ne fac sa gandim daca si cum merita traita. Indiferent de limba vorbita intre locuitorii pamantului , emotiile sunt existente la toti.

Platon spunea ca mintea noastra este impartita in trei parti : a dorintelor , a judecatilor si a emotiilor.Despartind emotiile de judecata , transmitea astfel ca acestea se dezvolta dincolo de capacitatea noastra de a le controla .Personal , consider ca emotiile au capatat intelesul unei reactii umane naturale ,raspunzand mai mult sau mai putin rapid nevoilor individului in diverse situatii.

,,Supermanii ,, exista doar in filme. Ei sunt cei ce-si pot stapani sau invinge emotiile . Totusi, fara emotii am fi doar victime .Cand avem emotii avem anumite ganduri sau stari fizice . Atunci cand iubim inima bate mai repede , pulsul e marit , vocea capata inflexiuni melodioase ,gandurile sunt frumoase si optimiste , totul in jur pare pastelat ,avem dorinta de a ajuta , de a face lucruri minunate .La fel de tare ne bate inima si in alta ipostaza , si anume atunci cand aflam un lucru rau , o veste neplacuta .Doar ca vocea capata tonalitati grave , de furie , de manie , lucrurile din jur se vad in cenusiu , viata nu mai pare roz , ca atunci cad aveai emotii declansate de un sentiment de dragoste , de afectiune .

Emotiile fac parte dintr-un complex biologic care este activat la aparitia unei stari declansatoare .

Expresia emotionala o putem percepe ca pe un fel de semnalizare pentru ceilalti .Intalnim oameni care isi exprima usor emotiile si tindem sa credem despre ei ca ,, sunt usor de citit ,, , dar si oameni care le ascund foarte bine , zicand despre acestia ca ,,sunt inchisi , periculosi ,, in sensul ca nu stii la ce te poti astepta de la ei .

De asemenea emotiile pot fi precum valurile marii . Furtunoase , vizibile ,atunci cand starea noastra emotionala se desfasoara prin actiuni , prin limbajul corpului ,prin expresia fetei , prin tonul vocii .Ori usoare , putin vizibile , cu putin tremor in glas , putina roseata in obraji ,emotii ce nu le lasi sa transpara dincolo de corp sau grai.

Emotiile contribuie la orientarea si dirijarea comportamentului .ne ajuta in comunicarea cu cei de langa noi ,cresterea motivatiei pentru o actiune .Necesita existenta unei balante intre ce e normal sa simti ca proces de raspuns la stimuli si ce se cade sa simti , ca raspuns filtrat de normele societatii.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent