Dezvoltarea identitatii de gen. Relatiile dintre fete si baieti 5/5 (1)
5/51

0
997

Orice relatie este extrem de importanta pentru dezvoltarea copilului, iar relatia dintre fete si baieti este cu atat mai importanta cu cat ea defineste personalitatea si identitatea de gen a copilului, pregatindu-l pentru viata de cuplu.
Un prim aspect care este nevoie a fi precizat este cel legat de faptul ca familia are un rol foarte important in definirea comportamentului copilului in relatie cu sexul opus. Astfel, copilul sau adolescentul si chiar adultul de mai tarziu va avea tendinta sa manifeste comportamente similare celor pe care le-a vazut intre parintii sai.

Astfel, un copil care si-a vazut parintii in interactiuni violente, va intelege ca acesta este un mod in care se poate exprima afectiunea, un copil care nu si-a vazut parintii exprimand tandrete sau afectiunea in mod deschis, va considera o astfel de manifestare ca un act de slabiciune.
    De la varstele de 4 – 5 ani, copiii isi dau deja seama de diferentele de sex si se intereseaza chiar de aspecte ce tin de sexualitate. Ei preiau de la parinti rolurile de gen si in timpul jocurilor utilizeaza aspectele care ii reprezinta ca sex. Asadar, un baiat va intra in rolul tatalui, iar o fetita in rol de mama in jocul de-a mama si tata. Pe de alta parte, in cursul acestei varste si si in clasele primare, copiii vor avea tendinta de a face tabere separate si sa se joace conform rolului lor de gen: baietii de-a soldatul, pilotul, vanatorul, cowboy-ul, Spiderman in timp ce fetele vor intra mai degraba in rol de profesoara, mama, Hannah Montana si chiar obiectele folosite vor fi diferite in timpul jocurilor. Daca baietii se vor folosi mai curand de bete, sabii, tancuri, fetele vor folosi obiecte de bucatarie de jucarie, papusi.
    La inceputul perioadei pubertatii (aproximativ 10 – 11 ani la fete, 11 – 12 ani la baieti), care vine cu transformari corporale covarsitoare, relatia dintre fete si baieti se modifica in mod considerabil, iar interesul unui sex fata de celalalt creste. Pubertatea este marcata la fete de aparitia menstruatiei, cresterea sanilor, marirea bazinului, iar la baieti de dezvoltarea organelor genitale cu erectii spontane si ejaculari sau polutii nocturne. Aceasta este o perioada dificila atat pentru fete cat si pentru baieti pentru ca vine insotita de sentimente de lipsa a controlului in ceea ce priveste propriul corp, de rusine. Pe de alta parte, toata aceasta intensitate hormonala, toata aceasta sexualitate lipsita de control ii poate conduce fie la a avea manifestari compensatorii (agresivitate), fie la a avea relatii sexuale precoce sau promiscue, neprotejate, sau a manifesta comportamente sexuale de tipul- baietii vor ciupi fetele de partile dorsale, le vor atinge pe sani, vor aparea saruturi si atingeri.
    Perioada adolescentei (aproximativ dupa varsta 14 ani) va fi cea care va oferi un contur si un control sexualitatii. Acum este perioada in care se vor cristaliza primele relatii si tinerii isi vor incepe viata sexuala. Toate incercarile de relatii cu placerile si suferintele generate de dezamagiri, despartiri vor avea rolul de a intari tinerii din punct de vedere emotional si de a-i pregati pentru o relatie de cuplu de lunga durata.
    Exista anumite aspecte problematice, riscuri care apar pe parcursul acestei dezvoltari din punct de vedere sexual asupra carora tin sa atrag atentia.
    In primul rand exista o expunere precoce si exagerata la sexualitate prin toate produsele media. Aceasta are ca impact o denaturare a procesului natural de descoperire a sexualitatii si, mai grav decat atat, faptul ca tinerii pot intelege sexualitatea in mod gresit – avand asteptari nerealiste, asociind-o cu aspecte promiscue, etc.
    Pe de alta parte, este adevarat ca rolurile de gen sunt partial diferite, chiar structura creierului difera la femei fata de barbati, iar fetele se dezvolta sexual mai devreme (de unde si tendinta unor fete de a intra in relatii cu baieti mai mari decat ele). Totusi,  fetele si baietii nu sunt insa atat de diferiti pe cat ne este imprimat cultural. Exista, spre exemplu, un comportament care se transmite copiilor de mici si anume ca baietii nu plang. Nimic mai fals! Si baietii plang si baietii au emotii, tocmai de aceea ar fi esential pentru dezvoltarea de cupluri sanatoase sa fie invatati sa isi exprime emotiile, sentimentele, sa comunice –  acest lucru fiind un semn de putere si nicicum de slabiciune.

Autor: Clara Ruse

 

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent