Despre iertare… iertarea de sine! 5/5 (14)
5/514

0
487

Prin iertarea de sine şi a celorlalţi ne eliberăm de trecut, de regrete, de răni şi de acuzaţii.( Louise L. Hay)

Postul reprezintă pentru mulți dintre noi un prilej la meditație, reflectare, întoarcere la propria persoană, iubire și iertare. Da, suntem capabili să îi iertăm pe ceilalți, să îi înțelegem, dar oare… reușim să ne iertăm și pe noi cu adevărat ?!

Și când îți dai seama că de fapt procesul nu e complet fără a te ierta pe tine, începi să cauți răspunsuri și cu cât te întorci mai mult în trecut, realizezi că multe din lucrurile neterminate încă îți bântuie gândurile.

Și așa începe călătoria iertării, cu povestea unui copil devenit adult și care încă mai caută iertarea… iertarea de sine.

”Este ora 15,30. Copilul se îndreaptă spre balcon. E ora la care trebuie să sosească tatăl său. Inima începe să-i bată cu putere, picioarele nu îl ascultă, mâinile îi sunt transpirate. Își caută tatăl în mulțime. Îl vede cum se apropie, cu servieta maro în mână. Aruncă o ultimă privire în cameră, totul trebuie să arate impecabil. Aude pași. Sunt 57 de trepte până la etajul trei. Deja tatăl a ajuns. Copilul  deschide ușa, dar nu îndrăznește să ridice privirea. Corpul nu îl mai ascultă, tremură, dar se roagă în gând ca tatăl să nu vină nervos. Părintele îl vede agitat. Sigur copilul a făcut ceva greșit! Îi cere să recunoască singur, dacă va afla el, va fi mai rău. Copilul nu are nicio explicație pentru comportamentul său. Nu știe de ce corpul îi tremură,  de ce îi ingheață sângele în vene, de ce este agitat. Nici nu are timp să se gândească, vrea doar să plece din fața tatălui. Inventează o minciună și se îndreaptă spre ușă. Pentru moment a scăpat. Continuă să se roage în gând, ca tatăl să nu vină după el. Își caută în grabă ceva de lucru. Dacă tatăl îl vede ocupat, îl lasă în pace.”

Este una din secvențele pe care acest copil, devenit adult le relatează în cabinetul psihoterapeutului. Cum poate să obțină liniștea de care are nevoie? Vrea să se ierte pe el pentru toată vinovăția pe care a simțit-o, pentru umilințele la care a fost supus, pentru rușinea ce i-a fost reproșată.

E trecut de treizeci de ani și încă mai caută răspunsuri. Pentru a se ierta pe sine are nevoie să conștientizeze, să accepte trauma și să o integreze in noua sa viață. Trebuie să dea voce acelor emoții reprimate, interzise,  să simtă durerea ce și-a anesteziat-o pentru a putea supraviețui. Are nevoie să se simtă în siguranță, să povestească cuiva drag acea experință, să o aducă în terapia individuală sau de grup. Corpul are nevoie să descătușeze întreaga energie blocată din timpul traumei (luptă, fugă sau îngheț). Cortexul lui prefrontal  (partea rațională) îl face să accepte bătaia, copil fiind, are nevoie de părinți și de aceea ingheață în momentul abuzului. Copilul nu  poate fugi sau lupta cu propriul părinte.

Acum, el conștientizează că părinții lui nu au știut să procedeze altfel. Și-a iertat părinții, dar cel mai greu este să se ierte pe sine. E o luptă cu propria persoană. Încă îi ingheață sângele în vene la amintirea acelor momente, suspină, râde, este furios, plânge în hohote. Are voie, și-a dat voie să simtă toată durerea ce i-a fost interzisă altădată! Abuzurile repetate l-au făcut puternic și rezistent, dar acum el își permite șă fie vulnerabil. Modul în care el s-a iubit până acum, a fost influențat de felul în care s-a simțit iubit de cel care îl rănea. Acum, el vrea să oprească ciclul traumei, să trăiască o viață liberă.  Nu își dorește o altă generație sacrificată. Are nevoie să fie înconjurat de persoane care îl iubesc, care investesc încredere în el și în capacitatea lui de vindecare.

”Toți cei care ating experiența universală trecând prin ușa Sinelui, ajung direct în inimă. Ei nu mai trebuie să vorbească despre iubire și iertare. Ei sunt esența iubirii și iertării.”

Cu iubire și iertare,

Laura Daniela Gavrilaș

Psihoterapeut sistemic de cuplu și familie în formare –Școala Sistemică de Formare Iași

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent