Cum să fii un lider eficient? 4.89/5 (3)
4.89/53

0
1046

Pozițiile de putere sunt mereu atrăgătoare, fie că vorbim despre locul de muncă, fie că vorbim despre viața noastră personală. Puterea cu care este asociat liderul înseamnă control asupra propriei persoane (nimeni nu îi spune lui ce și cum să facă) și influență exercitată asupra altora. Cine nu și-ar dori așa ceva? Mulți dintre noi visăm în adolescență să schimbăm lumea după propria noastră idee de bine. Ne imaginăm președinți de țară sau șefi într-o mare companie. Apoi viitorul ne dezamăgește, dar asta este deja altă poveste. Numai să ne familiarizăm cu povestea liderilor de succes din istorie ne face să intrăm într-o stare aproape mistică. Iar cantitatea impresionantă de literatură motivațională pe acest subiect încurajează transa. Putem fi monarhii absoluți ai anturajului nostru, ai mediului nostru profesional – ni se tot spune. Iar rețeta se află atât de la îndemână. Se învârte în jurul ideii de carismă, se fundamentează pe încrederea de sine și începe cu ingredientul magic pe care zâmbetul îl reprezintă în relațiile inter-umane.

Mai realist însă, dar și mai eficient pentru propria noastră dezvoltare personală și profesională, este să ne concentrăm pe aspectele mai concrete ale leadership-ului – în primul rând pe semnificația statutului de lider în viața socială. Dincolo de mitologia cu care este înconjurat acest concept, liderul este ocupantul unei poziții în cadrul unei mai largi diviziuni a muncii. Definește traiectoria activității, dar își asumă și responsabilitatea pentru potențialul eșec. Are capacitatea de a lua decizii, dar în cazul în care ia decizii greșite sau egoiste se îndepărtează de succesul care, în fond, îl legitimează ca lider. Și nu te poți păstra într-o asemenea poziție decât dacă reușești să câștigi încrederea oamenilor care depind de tine.

Ar fi o adevărată corvoadă pentru cineva care nu conștientizează realist misiunea de lider să se aventureze în această întreprindere. La fel ca orice identitate vocațională, și în acest caz, reușita apare atunci când, pe baza aptitudinilor, ne formăm conștient capacități (prin exercițiu și voință). Este un mit acela că anumiți oameni se nasc lideri, dar este în egală măsură îndepărtat de adevăr să considerăm că este la fel de ușor pentru oricine.  Care ar fi deci aptitudinile unui lider eficient?

În primul rând, eficiența liderului se măsoară în capacitatea lui de a-și coordona echipa înspre succes. El trebuie să exceleze în lucrul cu oamenii. Dincolo de carismă (importantă, dar supra-apreciată) stă cultura dialogului, în care aptitudinea de bun ascultător este foarte relevantă. Liderul trebuie să își cunoască oamenii din subordine, pentru a putea să le delege corect sarcinile (în funcție de capacitățile și motivațiile lor). Apoi, știe să critice constructiv, atent la amorul propriu al celorlalți și știe să repare din mers greșelile, propunând de asemenea soluții. Componenta psihică a oamenilor, nevoile și motivațiile lor, le determină performanața în măsură poate chiar mai mare decât capacitățile concrete.

Apoi, liderul coordonează activitatea în ansamblul ei și are rolul de a pune împreună componentele separate ale activității. În acest sens, simpla lui prezență permanentă este necesară pentru atingerea scopurilor. Aceasta înseamnă că el are nevoie de energie, putere de muncă, rezistență la stres. Dar și că are capacitatea de a avea o viziune – de a își forma mental o imagine a rezultatului final pe baza fragmentelor existente.

Există o adevărată literatură pe tema eficientizării leadership-ului, iar cel care se simte înzestrat să conducă va avea mereu ceva nou de învățat, din cărți și mai ales din experiență. Totuși însă, este important să înțeleagă cât mai curând, că dincolo de conceptele vagi de carismă, capacitatea de a inspira oamenii, personalitate alfa, a fi lider presupune în primul rând aptitudini concrete. Iar dacă este să le grupăm în categorii generale aceste aptitudini țin de aspectele muncii de coordonare a echipei și a activității.

 

CARNEGIE, Dale, Secretele succesului, ed. Curtea Veche, București, 2002

MESSICK, David M. și KRAMER, Roderick M. (ed.), The Psychology of Leadership. New Perspectives and Research, Lawrence Erlbaum Associates, 2005

 

Autor: Maria Măgurean

Liceunet

Bacalaureat2016

 

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent