Cu ce am gresit de m-a parasit? – Socul despartirii 5/5 (3)
5/53

0
350

Socul despartirii

Ea: – Nu mai vreau sa fim impreuna

El (este socat si surprins. Chiar cu o saptamana inainte isi spuneau unul altuia ca se iubesc)

El: ??!!!???

El: – De ce?

Ea: – Nu stiu

El: – Ce se intampla cu tine?

Ea: – Nu inteleg nici eu. Am nevoie sa ma regasesc pe mine.

El incearca din greu sa inteleaga ce s-a intamplat, cu ce a gresit.

Ea: Am nevoie sa stau un timp doar cu mine.

El: Panicat!!?? … simte ca ii aluneca pamantul de sub picioare si disperat incearca sa se agate de ea.

Ea nu este dispusa sa il lase sa se apropie. Doar se muta din casa conjugala.

El fiind in stare de soc incearca sa gaseasca un sens. Separarea a venit fara avertisment. Nu au fost certuri, cel putin nu ceva serios si evident. Cu o saptamana in urma totul parea ca este bine intre ei.

Ea ii spune lui: Nu te mai iubesc!

El: nu intelege cum se poate asta. Tocmai ce avusesera un schimb de declaratii cu cateva zile in urma. El se simte vinovat, crede ca a gresit cumva intr-un mod grav, dar nu stie exact cu ce a gresit. Crede ca din cauza lui ea a plecat. Deseori unul dintre parteneri ajunge sa isi asume intreaga responsabilitate a relatiei si se simte vinovat daca celalalt nu este multumit.

Ce se intampla aici de fapt? Iti este cunoscut tiparul?

Pot fi multe ipoteze. O sa scriu despre cateva dintre ele:

–  Ea a adunat multe frustrari pe care nu le-a comunicat si la un moment dat cand se simte suficient de puternica decide ca vrea sa iasa din relatie. Asa cum nu a comunicat in trecut despre ce o deranja, nici acum nu spune ce o deranjeaza. Spune doar ca nu stie ce se intampla cu ea, ii este teama sa comunice asertiv motivul dorintei ei de a se desparti. Doar pleaca fara explicatii.

–  Ea s-a indragostit de un alt barbat. In relatia lor nu mai era de mult pasiune si la un moment dat ea a intalnit pe cineva cu care experimenteaza pasiunea.

–   Cei doi nu au discutat niciodata despre frustrarile si despre nevoile lor din relatia de cuplu si s-au distantat unul de celalalt.

Ce este de facut?

In ceea ce priveste cuplul in aceasta etapa nu sunt prea multe de facut. Sigur cei doi ar putea apela la o consiliere de cuplu cu scopul ca amandoi sa inteleaga ce s-a intamplat de s-a ajuns intr-un astfel de punct, insa pentru asta este nevoie sa isi doreasca amandoi sa faca consiliere.

Deseori oamenii cred ca consilierea de cuplu este doar pentru situatiile in care partenerii isi doresc sa repare ruptura din relatie si sa ramana impreuna. Consilierea de cuplu poate avea si alte obiective, de exemplu obiectivul poate fi acela de a ii ajuta pe amandoi sa inteleaga rolul fiecaruia in relatia de cuplu si in ruptura si sa ii ajute sa se separe intr-un mod ok. Sa poata sa isi ia ramas bun unul de la altul si de la relatia pe care au avut-o si sa poata sa isi vada de viata lor. Insa rareori se intampla asta.

In astfel de situatii persoana care a ajuns sa ia decizia sa iasa din relatie de regula este foarte furioasa si tot ce vrea este sa il paraseasca pe partener.

In ceea ce priveste persoana parasita, aceasta poate sa apeleze la o psihoterapie cu scopul de a primi suport pentru socul emotional prin care trece si pentru a incepe sa se cunoasca mai bine, sa incepa sa inteleaga ce fel de partenere cauta, sa se ierte pe sine pentru ca a “esuat” in relatia de cuplu, sa inteleaga care sunt nevoile lui in relatia de cuplu si cum se face ca nu a sesizat nici o problema in relatia de cuplu pana cand ea l-a pus in fata faptului implinit, etc.

De asemenea este important sa inteleaga ca nu este singurul responsabil pentru aceasta situatie. Ambii parteneri au 50% din responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in relatia lor.

Recomandari pentru a evita o posibila despartire “aparent brusca”

–    Dezvoltati-va abilitatile de comunicare in cuplu

–    Discutati cu partenerul despre nevoile voastre emotionale

–    Discutati cu partenerul despre frustrarile voastre si negociati

–    Asumati-va responsabilitatea pentru propriile nevoi si pentru 50% din ce se intmpla in relatie

Psiholog Psihoterapeut Gabriela Popescu

Gabriela Popescu este psiholog psihoterapeut si are practiva privata in Brasov. Poti gasi mai multe detalii despre ea dand click pe urmatorul link: Psiholog Brasov

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent