Copiii – oglinda cea mai fidela a societatii

0
869

bbdd9bab523659f72e79235cef0a8565_XL.jpg

Una dintre calitatile copiilor este aceea ca se adapteaza foarte repede. Vin dotati pentru aceasta… Asadar, ei sunt primii care surprind tendintele unei societati si invata cel mai repede cum sa se adapteze acesteia. Sunt ca un burete care absoarbe toate informatiile. In acelasi timp tot ei sunt cei care manifesta primii simptomele societatii. Acelasi lucru se intampla atat la nivel macro – atunci cand vorbim de societatea in ansamblul sau cat si la nivelul micro – respectiv la nivelul familiei.

 

Nu de putine ori familiile se adreseaza psihologului cu problemele copiilor, neluand in calcul ca pentru ca problemele copiilor sa poata fi remediate punctul de plecare este chiar familia. Respectiv schimbarile intreprinse este nevoie sa inceapa de aici.
Am punctat aceste elemente tocmai pentru a crea un cadru chestiunilor pe care doresc sa le aduc in discutie.
Practic, vorbim adesea despre violenta din mediul scolar, despre faptul ca elevii, copiii in general nu au valori profunde. Ne intrebam de multe ori: “Unde se va ajunge astfel?!”.
Ceea ce pierdem insa din vedere este tocmai aceea ca practic copiii nostri nu fac decat sa se adapteze mediului pe care noi il cream.
Societatea in care traim este una violenta, una care scoate la iveala o instinctivitate marcanta, una lipsita de valori, iar copiii nostri nu fac decat sa reflecte aceasta fata a noastra. Nu ne place ceea ce vedem in oglinda? Nu ne place ce vedem in copiii nostri? Nu ne plac simptomele pe care le vedem in ei? Toate acestea sunt ale noastre si purtam responsabilitatea lor.
In momentul in care ne dorim sa schimbam ceva, de la noi este cazul sa incepem. Daca ne dorim sa vedem valori la copiii nostri e nevoie sa le cream chiar noi. Daca vrem ca elevii nostri sa invete cum sa isi domine instinctele, ci nu sa le exacerbeze dezvoltand comportamente violente, este cazul ca noi insine sa intarim tot ceea ce inseamna cultura si civilizatie si sa oprim popularizarea materialelor pornografice pe primele pagini ale ziarelor, sa refuzam emisiunile in care accentul este in mod special pus asupra comportamentelor necivilizate.
Este important sa accentuam dorinta de a construi, nu de a distruge. Este necesar sa scoatem la lumina si latura responsabila si sa lasam la o parte truisme de genul: “Romanul e descurcaret!”, “Asa suntem noi!”, “Nu stii ca romanul s-a nascut hot?”, “In Romania se face carte!”, “Elevii romani sunt cei mai destepti, le dam clasa la orice olimpiada internationala.”
Toate calitatile care au fost exagerate in timpul comunismului cum ca romanul ar fi dotat cu talente extraordinare si ca toti sunt supereroi se sparg acum ca baloanele de sapun… Este cazul sa ne dam seama din felul in care suntem perceputi in exteriorul tarii si prin comportamentul copiilor nostri ca situatia este oarecum tragica. Cam asa suntem de fapt.
Prin urmare, este esential sa ne uitam in oglinda cu sinceritate si sa putem spune raspicat daca ne place sau nu ce vedem, iar in cazul in care chiar nu ne place, sa facem ceva! Sa facem ceva real, sa lucram asupra problemelor noastre, nu doar sa le ascundem in spatele unor machiaje grosolane si sa ne facem ca nu le vedem. Este momentul sa fim sinceri cu noi, nepierzand din vedere nici faptul ca acesti tineri de acum vor deveni adulti la randul lor si modul cum ne vor trata va fi acelasi.
Autor: Clara RUSE

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent