Convingeri disfunctionale despre somn

0
2346

3ae7ed6dc1e285ef778f4f2d7f0bc247_XL.jpg

Nu este un secret faptul ca a avea un somn bun este important pentru o buna functionare a individului. Insomnia se numara printre cele mai frecvente tulburari de somn in populatia generala. Cercetarile arata ca exista anumiti factori de risc pentru dezvoltarea tulburarilor de somn, cum ar fi obiceiurile de igiena a somnului, atitudinile sau convingerile despre somn si o stare crescuta de activare a organismului -cognitiva, emotionala si fiziologica- (Espie et al., 2000).

Pe langa obiceiurile defectuoase de igiena a somnului, un alt factor care contribuie la mentinerea insomniei este reprezentat de anumite convingeri, expectante sau atribuiri gresite despre somn care duc la cresterea activarii emotionale si, in consecinta, la amplificarea problemelor de somn (Morin, 1993). De aceea, printre obiectivele principale ale terapiei cognitive pentru insomnie se numara identificarea cognitiilor dezadaptative despre somn, chestionarea veridicitatii lor si inlocuirea acestora cu variante mai adaptative. Convingerile dezadaptative despre somn pot fi incadrate in cateva categorii (Espie & Morin, 2003):

–          Asteptari nerealiste despre nevoia de somn si functionarea din timpul zilei

–          Conceptii gresite si atribuiri false despre cauzele insomniei

–          Perceptii eronate despre consecintele insomniei

–          Convingeri gresite despre practicile care ajuta somnul.

 

Iata care sunt cele mai comune convingeri gresite despre somn, precum si varianta adaptativa a acestora:

Am nevoie de 8 ore de somn ca sa ma simt odihnit si ca sa functionez bine in timpul zilei.

Este important sa avem niste asteptari realiste despre durata optima de somn pentru fiecare. Exista diferente individuale in nevoia de somn iar a dormi mai putin cu cateva ore nu este anormal. Unora le sunt suficiente 6-7 ore de somn, altii au nevoie de mai mult de 8 ore pentru a se simti odihniti. De asemenea, energia fluctueaza de-a lungul zilei chiar si la persoanele care obisnuiesc sa doarma bine. Asadar, daca nu te simti odihnit in anumite zile, nu este ceva anormal.

Insomnia se datoreaza unui dezechilibru chimic in organism/imbatranirii.

Se poate observa o tendinta generala de a atribui problemele de somn unor factori externi. Desi acesti factori pot contribui la producerea problemelor de somn, nu sunt cauza exclusiva a insomniei. Adesea, insomnia are cauze multiple (evenimente stresante, conditii medicale, probleme psihologice, zgomotul din mediul ambiental). Atribuirea insomniei doar unor factori externi face ca persoana sa se simta neajutorata si lipsita de control in ceea ce priveste schimbarea conditiei sale. O abordare mai productiva ar fi pe langa recunoasterea acestor cauze externe si a altor factori, asupra carora individul are control: de exemplu, programul neregulat de somn, dormitul in timpul zilei, ingrijorari etc. De asemenea, daca atribui insomnia doar unor factori externi, inseamna ca singurul tratament posibil este medicatia, ceea ce este gresit.

Daca nu dorm bine ma voi simti obosit, nu voi avea energie, nu voi functiona bine in timpul zilei/Dupa o noapte de somn prost, stiu ca aceasta va avea consecinte asupra activitatilor mele din timpul zilei urmatoare/Cand ma simt iritat, deprimat sau anxios in timpul zilei, cel mai probabil este din cauza ca nu am dormit bine noaptea trecuta.

Multa lume da vina pe calitatea slaba a somnului din noaptea anterioara pentru tot ce se intampla in ziua urmatoare (oboseala, iritabilitate, dispozitie proasta). Desi este adevarat ca un somn deficitar poate produce unele dintre aceste consecinte, este gresit sa atribui insomniei toate problemele din timpul zilei. Cel mai probabil, exista si alte lucruri in viata ta care te deranjeaza sau te ingrijoreaza (probleme la locul de munca, conflicte, probleme de sanatate etc.). Asadar, pe langa un somn de o calitate slaba, functionarea deficitara din timpul zilei poate avea si alte cauze. Mai mult decat atat, cu cat te ingrijorezi mai mult in legatura cu functionarea scazuta din timpul zilei, cu atat creste probabilitatea ca somnul tau sa aiba de suferit in noaptea urmatoare.

Insomnia poate avea consecinte grave asupra sanatatii mele/Daca nu dorm o noapte sau doua, voi avea o cadere nervoasa.

Este putin probabil sa auzi ca cineva sa moara sau sa innebuneasca din cauza insomniei. Pot exista persoane care sa doarma foarte bine, si cu toate acestea sa aiba o stare de sanatate proasta. Este clar ca insomnia provoaca oboseala si te poate face sa te simti prost in ziua urmatoare, dar nu exista dovezi clare ca este daunatoare sanatatii tale. Cu siguranta ai supravietuit unor nopti cu putin somn sau deloc (o iesire in club, de exemplu), fara ca sanatatea ta sa aiba de suferit pe termen lung. Insomnia poate fi foarte neplacuta, dar nu este periculoasa pentru sanatate. De fapt, ingrijorarea excesiva asupra problemelor de somn poate fi mai daunatoare decat cantitatea scazuta de somn in sine. Care este cel mai rau lucru care ti s-ar putea intampla daca nu dormi o noapte?

Daca nu pot sa adorm, ar trebui sa stau in pat si sa incerc mai tare.

Probabil ti s-a mai intamplat si in alte situatii: cu cat te straduiesti mai mult sa faci ceva sau sa controlezi ceva, cu atat sa aiba un efect nedorit si sa-ti afecteze performanta- clasica anxietate de performanta. A incerca sa te fortezi sa adormi este o greseala, deoarece somnul este un reflex natural al organismului, care apare pur si simplu si nu poate fi obtinut la comanda. Cel mai bine este sa te ridici din pat si sa faci altceva pana cand simti din nou nevoia de somn, sau poti incerca o tehnica paradoxala: sa ramai treaz cat de mult poti; in acest fel, somnul poate veni mai repede pentru ca nu te mai fortezi sa adormi.

 

In concluzie, pentru a-ti schimba convingerile dezadaptative despre somn este important:

–          Sa ai niste asteptari realiste (despre nevoia de somn a fiecarei persoane si functionarea din timpul zilei)

–          Sa chestionezi atribuirile tale despre cauzele insomniei

–          Sa nu dai vina pe lipsa de somn pentru toate problemele de functionare din timpul zilei

–          Sa te obisnuiesti sa dezvolti o toleranta la efectele lipsei de somn

–          Sa nu catastrofezi dupa o noapte nedormita

–          Sa nu te fortezi niciodata sa adormi.

 

 

Bibliografie

  1. Adan, A., Fabbri, M., Natale, V. and Prat, G. (2006). Sleep Beliefs Scale (SBS) and circadian typology. Journal of Sleep Research, 15, 125-132.
  2. Espie, C.A., Inglis, S.J., Harvey, L. and Tessier, S. (2000).” Insomniacs” attributions: psychometric properties of the dysfunctional beliefs and attitudes about sleep scale and the sleep disturbance questionnaire. Journal of Psychosomatic Research, 48, 141-148.
  3. Espie, C. A., Morin, C.M. (2003). Insomnia. A Clinical Guide to Assessment and Treatment. Kluwer Academic Publishers.
  4. Morin, C.M. et al. (1993). Dysfunctional beliefs and attitudes about sleep among older adults with and without insomnia complaints. Psychology and Aging, 3, 463-467.

 

Autor: Diana Botezan

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent