Clarificarea. Intrebari creative pentru succesul unei relatii.

0
763

Cel mai inalt compliment pe care il poti face cuiva este sa asculti cu atentie ceea ce spune.

Am vorbit despre ascultare, ca prim pas in comunicare in articolele trecute iar astazi voi aborda al doilea pas, clarificarea.

Cu ajutorul intrebarilor, replicilor adecvate, prin parafrazare, aceast pas este eficient si va conduce spre urmatorul/rii pasi, despre care voi vorbi in articolele viitoare.

Aceasta tehnica consta in a raspunde partenerului printr-un mod ce ofera de fapt invitatia ca acesta sa spuna mai mult, sa se simta ascultat in timp ce-si impartaseste propriile ganduri.

Intrebarile pe care le adresam interlocutorului sunt inchise sau deschise .  Cum? sau Cum este…..? Unde ? sau Unde spui….? Ce  ? sau Ce vezi….? Aceste intrebari genereaza atat raspunsuri inchise cat raspunsuri deschise.

Intrebarile creative, cele ce dau posibilitatea partenerului sa se auda cand se exprima, sunt intrebarile deschise. Aceste intrebari permit exteriorizarea gandurilor ce transmit trairile, nevoile sau asteptarile persoanei.

O intrebare inchisa, generatoare de raspuns inchis ca DA SAU NU, ,,Ai avut o zi buna?” poate fi formulat astfel :,,Spune-mi lucrurile interesante care ti s-au intamplat azi!”

Una dintre cele mai simple metode de a deschide invitatia interlocutorului catre comunicare este folosirea unor replici adecvate situatiei. Empatia pe care o manifesti din clipa in care v-ati intalnit faciliteaza transmiterea mesajului. Replici adecvate adresate partenerului: ,,Ma bucur ca aud aceasta!”, ,,Bine asa”, ,,Inteleg”, ,,Imi dau seama”, ,,Povesteste-mi mai mult despre aceasta”, ,,As vrea sa stiu parerea ta”, ,,Ce interesant!”, ,,Asta nu-i de gluma!”. Acesta descopera ca esti interesat de ceea ce spune si-l incurajezi sa discute in continuare de preocuparile sale. Reactia pe care o vei obtine in urma acestor replici s-ar pute sa te surprinda. Persoana din fata ta se va simti incurajata sa vorbeasca, sa se deschida, sa vorbeasca despre sentimentele pe care le are.

Cu ajutorul acestor replici, persoana din fata ta se exprima.In multe situatii chiar ea se edifica asupra mesajului sau gasind raspunsuri la intrebarile care nu aveau raspuns pana in acel moment.

Prin parafrazare, ascultatorul clarifica cele afirmate prin repetarea acurata a mesajului transmis de interlocutor. Parafrazarea are de-a face, in primul rand , cu continutul comunicat. Raspunsul poate suna in felul urmator:

,,Te-am auzit spunand ca”…repetam mesajul

,,Din cate inteleg, spui ca…..”

,,Vrei sa spui ca….”

Interpretarea clara a mesajului transmis in cuvinte este importanta in toate relatiile.

Aceasta tehnica , clarificarea- exprimata prin intrebari, replici adecvate si parafrazare- e necesar s-o folosim cu intelepciune pentru a nu avea consecinte negative. Daca intrebarile sunt prea personale ele pot fi interpretate ca cercetatoare sau ca o incalcare a teritoriului privat.

Evitati intrebarea ,, De ce?”Aceasta intrebarea are tendinta de al pune pe celalalt in defensiva. Pentru ca de ce-urile sunt legate de emotii, o cale mai buna de a pune aceasta intrebare este:,, Spune-mi care sunt simtamintele tale in legatura cu aceasta problema?”

Unele obiceiuri sunt usor de schimbat, altele cer vointa, practica si un efort mai mare.

Constientizarea actiunilor noastre este importanta pentru relatii armonioase si de durata.

 

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent