Cele 4 atitudini sofrologice care-ti ilumineaza constiinta 2.33/5 (1)
2.33/51

0
681

2f7bb693f9e8b1bbf875f0818996978d_XL.jpg

Sofrologia este stiinta care se ocupa cu studiul constiintei umane si se bazeaza pe o serie de exercitii de relaxare dinamica punand accent pe perceptia corporala, relatia corp-spirit si influenta acestora asupra noastra. Practicand sofrologia putem sa ne dezvoltam o constiinta senina si o stare de armonie interioara si buna dispozitie.

Profesorul Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, vorbea despre constiinta de sine ca fiind un set de realitati intrapersonale si interpersonale si spune despre starile constiintei ca” reprezinta modificarile calitative dintre boala si sanatate absoluta”; ele se diferentiaza in felul urmator:

– Starea patologica a constiintei unde constiinta este obscura si dezintegrata. Aceasta stare alterata a psihicului este predominanta la oamenii care sunt atinsi de boala sau de diverse afectiuni zilnice (fizice sau psihice ex: dureri de spate, cap, indispozitii) si se extinde pana la cei care sufera depresii grave, isterie, deteriorare mentala ireversibila.

– Starea comuna a constiintei este, de asemenea obscura si dezintegrata insa intr-o mai mica masura si este caracteristica persoanelor care traiesc in permanenta dupa tipare cognitive prestabilite, complacandu-se in reprezentari mentale acceptate de catre societate fara sa-si puna intrebari si sa priveasca lucrurile altfel. Caracteristic acestei stari de constiinta este faptul ca oamenii considera ca propriile emotii sau trairi negative sunt din vina altora si traiesc intr-o stare de” inconstienta” fara sa realizeze ca ei pot sa-si aleaga gandurile si emotiile si ca ei sunt esentialmente responsabili pentru viata pe care si-o creeaza.

– Starea sofronica a constiintei. In aceasta stare, constiinta este iluminata din interior si atrage dupa sine o integrare existentiala pozitiva; aceasta inseamna armonie corp-minte- spirit. Oamenii care traiesc in acest mod, realizeaza ca sunt responsabili de propriile emotii, actiuni, dispozitii afective si devin co-creatori ale propriilor vieti urmandu-si existenta cu demnitate, libertate si responsabilitate. Aceste persoane devin constiente de propria constiinta; acest lucru nu inseamna ca li se intampla numai lucruri miraculoase sau fantastice. Starea sofronica a constiintei nu exclude evenimente precum accidente, boala, dezastre insa o persoana care traieste in acest fel va percepe aceste intamplari intr-un mod total diferit fata de persoanele a caror minte este imobilizata in starea de constiinta patologica sau comuna (obisnuita).

” Fara prejudecati”,” ca si cum ar fi pentru prima oara”,” cu surprindere si curiozitate”, sunt conceptele care ne ajuta sa ramanem in starea sofronica a constiintei.

 

Cele 4 atitudini specifice sofrologiei pe care este bine sa le integram in campul constiintei noastre:

 

1. Renuntarea la prejudecati – suspendam judecata si ideile preconcepute, acceptam ceea ce este, devenim constienti de gandurile noastre, notand ca este doar opinia personala si nu realitatea.

Prin judecata noi cream propria versiune a realitatii, inventam propria poveste despre realitate.

Lasand prejudecatile deoparte putem sa fim liberi mental. Daca acceptam realitatea fara sa ne simtim obligati sa punem etichete, sa contrazicem parerile si actiunile celorlalti ne eliberam pe noi insine din propriile inchisori ale mintii noastre. Prejudecatile ne limiteaza, ne ingusteaza orizonturile deoarece cream un anumit tip de conexiuni neuronale care ne tine blocati; noi insine cream, noi ne limitam singuri punand” filtre” rationamentelor. Acceptarea elibereaza iar suspendarea prejudecatilor ne ajuta sa vedem si sa experimentam realitatea asa cum este.

La fel putem proceda si cu oamenii: in loc sa gandim in termeni de” imi place – nu-mi place” de cutare, am putea sa ne lasam mintea libera pentru a-i descoperi, ne concentram pe calitati si nu pe defecte, pe ceea ce este frumos si bun intr-o persoana. Sau poate spune cineva despre el insusi ca e perfect? Nu stim cum” aratam” in ochii celorlalti; intreband mai multe persoane diferite despre modul in care ne percep, vom vedea ca raspunsurile pot varia, ba mai mult, putem fi surprinsi de ceea vom auzi. Realitatea se bazeaza pe perceptii. Noi de ce sa proiectam propriile perceptii asupra celorlalti?

Ati incercat vreodata sa va observati gandurile? Sa deveniti constienti de ele ca si cum ar exista independent de voi? Entitatile create de mintea voastra, numite ganduri, va pot afecta pozitiv sau negativ starea de spirit, emotiile si corpul fizic.De aceea este bine sa deveniti constienti si atenti la ceea ce mintea voastra concepe iar asta se poate face prin observare detasata.

Incercati si veti vedea ce se intampla! Observati modificarile care se produc la nivel emotional-afectiv si somatic.

2.Ca si cum ar fi pentru prima oara – privind lucrurile, situatiile, persoanele ca si cum ar fi pentru prima oara, ne deschide noua oportunitatile de a vedea noi posibilitati, de a vedea lumea si situatiile intr-o noua perspectiva.

Ca si cum ar fi pentru prima oara, cu surprindere si curiozitate! Ca si cum am desface un cadou frumos impachetat, pe care-l privim cu zambetul pe buze, in care nu stim ce gasim dar stim ca e frumos iar bucuria ne indeamna sa-l descoperim plini de curiozitate si emotie. Ce-ar fi sa privim ziua care urmeaza ca pe un cadou imaginar pe care il primim zi de zi? Aceasta este atitudinea interioara care produce schimbarea, ne face sa privim lucrurile diferit, cu deschidere, punand totul intr-o noua lumina sau culoare.

Puteti sa priviti drumul inspre servici, pe care-l parcurgeti zilnic dar nu observati nimic din ceea ce se intampla in jurul vostru, ca si cum l-ati vedea pentru prima oara, asa cum faceti de cate ori vizitati un loc nou. Observati ce se intampla in corpul vostru cand faceti asta. Sau prietenii, membrii familiei, pe care ii cunoasteti de ani de zile si chiar credeti ca-i cunoasteti J, priviti-i ca si cum i-ati vedea pentru prima oara, incercati sa-i” descoperiti” plini de curiozitate ca pe cadoul anterior amintit.La fel si cu colegii, biroul sau casa in care locuiti.

Aceasta atitudine mentinuta permanent produce modificari asupra mentalului si corpului nostru deoarece mentine energia in prezent, si ne deschide oportunitatile de a experimenta si vedea realitatea inconjuratoare in deplinatatea existentei sale; totul este posibil!

3. Punem deoparte tot ceea ce stim sau am invatat pana acum impreuna cu toate preocuparile si grijile noastre. In acest fel suntem deschisi spre a experimenta in totalitate tot ceea ce se intampla in acel moment al zilei. Mintile noastre sunt pregatite si deschise pentru a invata si explora, suntem prezenti atat fizic cat si mental.

4. Repetam regulat exercitiile pentru a provoca o schimbare durabila. Sofrologia cuprinde o serie de exercitii pe care le practicam cu scopul de a integra noi modalitati de functionare mentala, in viata de zi cu zi. Prin efectuarea exercitiilor sofrologice, cream noi circuite neuronale si putem astfel sa eliminam vechile idei adanc inradacinate in constiinta noastra care ne pot afecta in mod negativ viata, deciziile pe care le luam, starea de bine. Practicarea regulata a exercitiilor produce o” iluminare” in campul constiintei aducand din inconstient elemente si energii refulate. Acest lucru se face prin directionarea mintii catre imagini, emotii, sentimente, amintiri placute; devenim constienti de ceea ce gandim aducand mintea in prezent, directionam gandirea inspre lucruri care ne ofera senzatii pozitive, care ne fac placere, ne dau o stare de bine si buna dispozitie; este mult mai placut sa ne concentram pe ceea ce ne place, in loc sa fim mereu incrancenati si directionati negativ.

Este foarte important sa traim cu mintea IN PREZENT. Sofrologia pune mare accent pe corpul fizic si perceptia corporala deoarece relatia corp – spirit ne influenteaza modul de viata. Cum? Corpul fizic este solid si se afla mereu in prezent; mintea, in schimb, poate fi oriunde, este fluida” zboara” in trecut sau viitor aducand dupa sine emotii. Emotiile sunt legatura dintre minte si corp sau altfel spus, ele sunt” ecoul” mintii in corp.De aceea, daca gandurile voastre vor avea conotatie negativa, veti avea parte de emotii care se vor reflecta in corp si va vor face sa va simtiti rau deoarece se produc modificari in biochimia organismului.La fel si cu gandurile pozitive care produc emotii pozitive, rezultand in acest fel starea de bine.

Acolo unde ne este mintea, este directionata si energia. Daca suntem atenti la ceea ce gandim si ne ridicam deasupra mintii, putem influenta in mod constient suportul energetic al gandurilor si trairilor noastre intr-un mod placut iar asta inseamna ca traim in armonie cu noi insine, ne simtim bine, suntem bine dispusi deoarece eliminam conflictele intrapsihice.

O intrebare pe care este bine sa o luam in considerare: daca mintea nu se afla in prezent atunci cine ne creaza viitorul?

Exista si atitudinea interioara ce se poate transpune in cuvinte prin sentimentul de recunostinta pe care putem sa-l experimentam in permanenta iar spiritul si viata interioara sunt animate intr-o maniera pozitiva devenind astfel bucurosi ca traim. Poti sa spui” ma simt fericit”? Depinde de tine cum alegi sa fii; totul pleaca din interior.

Nu credeti? Incercati sa fiti recunoscatori pentru ceea ce aveti, pentru lucrurile bune din viata voastra, o intalnire cu prietenii, serviciu, familie; unii vor spune” eu n-am pentru ce sa fiu recunoscator” L.Schimbati aceasta perceptie negativa! Inlocuiti acest tipar mental care se inradacineaza tot mai mult in creierul vostru! Lasati energia sa curga armonios si sa va imbogateasca spiritul si mintea iar emotiile va vor produce bucurie si buna dispozitie in loc de apasari si nemultumiri.

Oamenii nu sunt cu adevarat constienti ca exista; puteti vedea in jurul vostru” robotei” care mereu se plang de cate ceva, vesnic nemultumiti, care nu stiu sa aprecieze ceea ce au care nu sunt dispusi sa-si schimbe propriul ego si priveasca lucrurile printr-o alta perspectiva. Stau blocati in propriile capcane ale gandirii lor.

Multi vorbesc despre faptul ca ar vrea sa schimbe lumea dar nu sunt dispusi sa inceapa cu ei insisi. Nu putem schimba tot ce exista in jurul nostru, nu putem schimba oameni pe care sa-i facem sa fie pe placul nostru. Ar fi imposibil sa schimbam minunata diversitate in care traim insa putem incepe transformarea noastra, interioara, de acceptare, eliberare, bucurie pentru a-i accepta pe ceilalti fara prejudecati. Mare provocare, nu?

Incercand sa producem o schimbare in interiorul nostru se vor schimba si cei din jur. Lasati oamenii sa existe in plenitudinea lor!

 

Primele lucruri pe care oamenii le observa atunci cand practica sofrologia sunt: un somn mai odihnitor, imbunatatirea concentrarii, mai putine griji si temeri, mai multa incredere in sine si sentimentul de fericire interioara. Cea mai comuna remarca dupa cateva saptamani de practica este: „in general nu s-a schimbat nimic in exterior insa sunt mai fericit, lucrurile par mai usoare, am mai multa energie si ma trezesc simtindu-ma bucuros ca sunt in viata”. Nu este acesta sentimentul pe care-l cautam cu totii?

 

Autor: Lorena Luchian

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent