Ce lipsea din cuplu? 3.83/5 (8)
3.83/58

0
1137

Andrei este un barbat tanar, casatorit, care s-a adresat Centrului Confident cu o solicitare legata de lipsa de dorinta sexuala fata de sotia lui. Lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. S-au distantat cam de un an si jumatate, timp in care ea a devenit din ce in ce mai solicitanta si nemultumita, alternand intre a-i cere explicit sa faca dragoste cu ea si a-si arata frustrarea intr-un mod agresiv verbal, cat si prin gesturi nonverbale pline de manie alternate de un aparent dezinteres.

Dupa o evaluare atenta atat a istoricului lui sexual, cat si al ei (mare atu pentru acest cuplu – ea era participativa si dornica in egala masura sa isi rezolve neajunsurile intime), am constatat ca nu aveau motive majore sa traverseze un astfel de impas in plan sexual.
Amandoi erau la fel de dornici sa rezolve situatia, in pofida tuturor incercarilor pe care le-au facut, fara rezultat. Din fericire, nu exista o alta persoana care sa fi captat interesul unuia dintre ei, acesta fiind un alt fel de motiv din cauza caruia cuplurile ajung sa nu mai aiba viata sexuala “de dinainte”. La temele pentru acasa pe care le-au avut de facut in particular si in doi, pentru recapatarea relaxarii, convingerii ca din punct de vedere organic totul este functional, dar si a increderii in propria-i sexualitate si masculinitate/feminitate, nu au venit cu rezultate spectaculoase. Astfel, Andrei si-a reconfirmat ca nu are motive evidente de refuz a apropierii intime, ci am constatat mai degraba ca este vorba de un fel de dorinta inconstienta de a-si pedepsi sotia pentru problemele ei profesionale, transferate in cuplu.

Afirma ca Andreea a devenit obositoare, plangacioasa, acaparand tot timpul lor liber vorbind doar despre ce nu poate gestiona in legatura cu sefii si colegii, transformandu-l pe Andrei intr-o “sugativa” a neputintei si frustrarilor ei profesionale. Dupa ce ii varsa toata seara astfel de frustrari, avea pretentia de la el sa fie pasional si excitat, pentru a o face pe ea sa se simta bine. La sedinta separata cu Andreea, aceasta a afirmat ca regreta ca l-a transformat pe el in confidentul-vrand-nevrand, in detrimentul flirtului, a jucauseniei, a senzualitatii atat de necesare pentru o viata sexuala vie, efervescenta. Au urmat separat cu Andreea doua sesiuni de coaching, in urma carora ea si-a reconsiderat pozitia in firma, dar acesta este un alt subiect. Intuind aceasta dinamica defectuasa, bazata pe blocajul lui sexual inconstient ca metoda de a-i plati ei o polita, respectiv refuzandu-i singurul mod prin care ea isi incarca bateriile pentru a face fata unui alt “razboi” profesional, am decis sa aleg metode de rupere a cercului vicios, expunand cuplul la un alt fel de dinamica terapeutica – activitati in doi – tehnici inspirate din psihodrama.

Am realizat 3 sedinte a cate o ora si jumatate, in care li s-au dat sarcini de realizat impreuna, ca “echipa”, dar si separat. Au fost invitati in diverse roluri – femeia si barbatul ideal, au negociat, si-au vandut si si-au cumparat obiecte, nevoi mai abstracte sau mai pragmatice unul de la altul, au dansat si au compus cantece si ritmuri noi, au construit impreuna o casa, au flirtrat din diverse roluri, fiind pe rand barbat/femeie si invers, si-au dezvaluit secrete intime si s-au sprijinit in timp ce cadeau pe spate, s-au condus pe sarma cu ochii inchisi, au construit impreuna camera copilului pe care si-l doresc, au renovat peretii casei, au aruncat la cosul de gunoi gesturi si obiceiuri de care nu mai au nevoie… Dupa fiecare sesiune cu astfel de activitati comune, ii vedeam si mai relaxati, si mai flexibili, mai apropiati si mai sinceri unul cu celalalt. La inceputul sesiunii ii vedeam venind tinandu-se de mana, la sfarsitul sesiunii plecau cu zambetul pana la urechi, privindu-se cu un inteles doar de ei stiut.
Feedback-ul cel mai frumos era dat de stralucirea din ochii fiecaruia, atunci cand aveau de lucru impreuna, cat si cel de la sfarsit, in care fiecare ii spunea celuilalt cum l-a vazut in timpul activitatilor. Pe parcursul acestor 3 saptamani in care doar s-au “jucat” serios, nu au mai avut nicio tema de casa despre sex si cum sa abordeze/pozitioneze fiecare, ci doar au fost din nou ei insisi, reconfigurati pe un palier superior, al bucuriei regasirii, al spontaneitatii si creativitatii. Au dus acasa cu ei rolurile de “secretara sexy/director fustangiu”, “virgina timida/macho man”, continuand se se joace, de data aceasta cu final fericit in pat si peste tot prin casa, pe unde se putea…

Ce am invatat de la Andrei si Andreea? Ca uneori intoarcerea lucrurilor pe toate partile, cautand cauze si efecte nu rezolva o situatie care luata din schema in care ei au incadrat-o inconstient si pusa in actiune, poate face minuni. Tinerilor (si nu numai) le place sa se joace, iar Andrei si Andreea o facusera de multe ori si inainte, insa uitasera sa se mai vada cu adevarat unul pe celalalt. Tu de cand nu te-ai mai jucat in cuplu?

Psihoterapeut, coach Elena Cozma

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent