Ce este tulburarea afectiva bipolara

0
876

Tulburarea afectivă bipolară sau boala maniaco-depresivă este o tulburarea a sistemului nervos care determină schimbări extreme ale stării emoţionale, cantităţii de energie şi comportamentului pacientului. Ea se caracterizează prin episoade de exaltare sau manie şi episoade de depresie. Debutul este timpuriu- în adolescenţă sau la adultul tânăr. Vârsta medie de îmbolnăvire la tulburarea bipolară este situată între 20 și 35 de ani. Sunt câteva simptome caracteristice a celor două episoade, pe care le vom prezenta în continuare. Simptomele de manie se caracterizează în ceea ce priveşte sentimentele pacientului prin „mărire”, euforie, excitare, exaltare, iritabilitate extremă sau supărare şi sentiment exagerat al propriei importanţe, sentiment de putere sau măreţie. În ceea ce priveşte gândurile se observă accelerarea gândirii, amintiri şi gânduri mai multe decât în mod obişnuit, fuga de idei, dificultate în concentrarea atenţiei.

Referitor la comportament, se observă o creştere a energiei şi activităţii, tendinţa de a face multiple planuri pentru numeroase proiecte, o creştere a vitezei vorbirii şi a cantităţii de cuvinte folosite, a interesului şi activităţii sexuale, necesitate redusă de somn sau somn redus şi întrerupt. Pe lângă aceste comportamente, mai amintim raţionamentul redus, impulsivitate, tendinţa de a face lucruri necugetate fără a se preocupa de consecinţe (de exemplu: persoana afectată cheltuieşte prea mult, se angajează în activităţi sexuale riscante, prezintă agresivitate fizică).

Simptomele de depresie se manifestă la nivelul sentimentelor prin tristeţe, sentimentul lipsei valorii, pierderea interesului pentru lucruri care înainte îi provocau plăcere, lipsa speranţei şi negativismul, vinovăţie excesivă, neajutorare, sentiment de copleşire. Se mai observă o încetinire a gândirii sau gânduri mai puţine decât în mod obişnuit, dificultăţi de concentrare, memorare şi luare a deciziilor. Ca şi comportamente vorbim de o energie şi activitate scăzute, oboseală, sentiment de „încetinire”, vorbire redusă şi discurs încetinit, lipsa interesului sexual, somn prelungit sau dimpotrivă redus, ideaţie suicidară sau gânduri de moarte şi planuri sau chiar încercări de suicid.

Între cele două episoade persoana poate fi asimptomatică, adică să nu prezinte simptome maniacale sau depresive, sau poate prezenta treceri rapide de la o stare la alta- tulburare afectivă bipolară cu ciclicitate rapidă, sau episoadele maniacale și cele depresive pot coexista (forme mixte). Aceste caracteristici pot conduce deseori la o diagnosticare greșită.

Cauza exactă a tulburării afective bipolare nu este cunoscută. Unii cercetători consideră că această afecţiune se poate datora unor facturi genetici sau unui dezechilibru chimic care afectează anumite zone cerebrale sau unor evenimente stresante. Există un test de laborator care se poate face utilizînd saliva unei persoane în care se caută mutații la o anumită genă și care determină dacă există o predispoziție genetică pentru a dezvolta această tulburare.

Este important de ştiut mai ales de către familia pacientului că tulburarea afectivă bipolară este o afecţiune medicală, de a cărei apariţie pacientul nu este vinovat, părinţii pacientului nu sunt vinovaţi şi nu reprezintă în nici un caz o pedeapsă divină pentru un eventual comportament necorespunzător. Tulburarea afectivă bipolară necesită terapie pe termen lung, de aceea persoana afectată are nevoie de susținerea celor apropiați.

Există o serie de factori declanşatori ai acestei afecţiuni, deşi uneori episoadele pot apărea fără identificarea unui factor declanşator. Aceştia pot fi: un eveniment stresant (pierderea slujbei, divorţul, o boală sau chiar un eveniment pozitiv cum ar fi câştigarea unui premiu important), schimbările în rutina zilnică, inclusiv schimbările programului de somn şi a timpului de odihnă zilnică, schimbarea anotimpului, tratamentul depresiei cu un medicament antidepresiv (poate determina apariţia unui simptom de manie), lipsa somnului sau somn întrerupt şi abuzul de alcool sau alte substanţe.

Frecvența apariției acestei tulburări este de aproximativ 1- 2% din populația generală, procentul de femei afectate de tulburări biploare fiind mai mare decat cel al bărbaților.

În tratarea cu succes a tulburării afective bipolare, medicația este esențială. În prezent sunt disponibile câteva tipuri de medicamente, cum ar fi antipsihotice tipice sau atipice, stabilizatoare ale dispoziției, antidepresive, anxiolitice și hipnotice. Medicul va recomanda cea mai potrivită medicație în funcție de simptomele fiecărui pacient. Unele simptome se ameliorează mai bine dacă se folosesc mai multe tipuri de medicamente. Pentru că tulburarea afectivă bipolară este o afecțiune cronică, administrarea medicației pe termen lung este cea mai bună soluție. E bine de știut că medicamentele pentru tratarea acestei tulburări nu determină dependență, dar ca orice medicament de sinteză au efecte adverse. Printre acestea, se pot enumera: creșterea în greutate, modificări ale glicemiei, greață sau vărsături, lentoare sau neastîmpăr, tremurături sau alte probleme motorii, reducerea interesului și performanței sexuale, insomnii, căderea părului, uscăciunea gurii sau constipație. Organismul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu medicație, iar reacțiile adverse se ameliorează cu trecerea timpului. Uneori este posibil ca ele să nu apară deloc. Totuși este bine ca pacientul să discute cu medicul despre orice fel de reacții adverse apărute pentru că acesta îl poate ajuta să le controleze prin ajustarea dozelor sau prin schimbarea medicației. Este important ca pacientul să ia medicația prescrisă zilnic, chiar și atunci când se simte bine pentru a avea șanse mari de a ține boala sub control și a menține starea de bine. Renunțarea la medicație poate cauza reapariția simptomelor sau chiar creșterea severității lor.

Și psihoterapia poate fi un instrument important pentru a face față bolii și a crește complianța pacientului la tratament. În funcție de condiții concrete și specificul fiecărui pacient, se poate face psihoterapie individuală, în grup sau psihoterapie de familie.

În același timp, pacientul trebuie să respecte unele principii pentru a-și echilibra stilul de viață: programul de odihnă și somn, consumul limitat de alcool și alte substanțe, o dietă echilibrată, o activitate fizică regulată, un program zilnic regulat, păstrarea legăturii cu familia și prietenii, găsirea unor modalități de a face față stresului: practicarea unor tehnici de meditație și relaxare, simțul umorului, etc.

Vizita periodică la medicul curant, administrarea zilnică a medicației prescrise, urmarea unei psihoterapii și echilibrarea stilului de viață fac ca tulburarea afectivă bipolară să fie ținută sub control și pacientul să trăiască o viață normală.

Articol scris de: Otilia Ivan-Tugui, psiholog online.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent