Cat de corect abordezi copilul atunci cand greseste? Si cat de intelept stabilesti pedeapsa?

0
1073

6489cb4e35e6273902967d50b104e32a_XL.jpg

Sunt intrebari la care putini parinti ar raspunde. Iata cateva sugestii menite sa vina in ajutorul lor.

Copilul tau este unic. Este evident ca orice ai spune sau orice ai face trebuie sa ai in vedere profilul emotional specific copilului tau.

O greseala minora care nu s-a mai repetat, trebuie abordata altfel decat una majora si frecventa, chiar daca tehnica de baza e aceeasi. Cu alte cuvinte o prima minciuna nu trebuie pedepsita prea aspru. In schimb un copil care si-a facut un obicei din a minti are nevoie de o replica pe masura. Dar indiferent cum e copilul tau si ce probleme apar, unul din cele mai importante lucruri in construirea unui comportament acceptabil este sa fii dreapta si rezonabila.

Abordarea trebuie sa fie potrivita cu greseala comisa de copil. Acesta este un punct crucial in educarea copiilor. Copilul poate primi pedeapsa cu atata resentiment incat sa nu mai reuseasca sa-si priceapa si sa-si regrete greseala. O pedeapsa prea exagerata ii pericliteaza copilului intelegerea relatiei cauza – efect. Una prea aspra va contrazice ideea, pe care copilul e important sa o aiba, ca toate actiunile sunt relative. Copilul poate evita cu o abilitate din ce in ce mai mare o consecinta pe care o stie cumplita, in loc sa-si accepte deschis greseala. O abordare adecvata, avand un inceput si un sfarsit clar delimitate, ii permit copilului tau sa evalueze mai bine ceea ce a facut. O abordare prea dura va v-a intoarce unul impotriva celuilalt dar una corecta va inmuia furia si va v-a apropia mai mult.

Iata trei lucruri ce trebuie tinute minte atunci cand stabilesti o pedeapsa, lucruri ce vor mentine un echilibru.

1. Daca esti foarte furioasa, nu aplica imediat pedeapsa. Asteapta putin pana te mai calmezi. Altfel pedeapsa poate fi nedreapta si nerezonabila. Daca esti teribil de nervoasa, pur si simplu spune-i copilului: „Vei fi pedepsit pentru ce ai facut. Dar sunt prea nervoasa acum si as putea fi nedreapta. Vorbim mai tarziu, cand voi putea gandi mai clar.” Dovedesti astfel nu doar respect pentru copilul tau, dar iti impui si tie un mod constructiv de a face fata furiei.

2. Fii realista pe cat posibil. Nu are nici un rost sa-i interzici copilului tau desertul preferat sau sa il privezi de hrana, nici macar pentru cateva ore, doar pentru ca refuza tot timpul sa isi faca ordine in camera. Dar daca ii spui ca nu are voie sa se uite la desene animate decat dupa ce si-a facut ordine, vei vedea ca merge. Unui copil care vine de obicei tarziu de la scoala – fiindca pierde vremea pe strazi mai mult decat ora stabilita, degeaba ii spui ca nu are voie sa iasa din casa tot weekend-ul. Nu-l va ajuta sa-si infranga impulsul de a palavragi la nesfarsit cu colegii dupa orele de scoala. Dar daca-i ceri ca timp de o saptamana, sa vina acasa imediat dupa scoala ca sa dovedeasca astfel ca se poate tine de cuvant, vei avea rezultate. Abordarea nu are doar rolul de a indrepta un tip de comportament. Ea trebuie sa se refere direct la problema, pentru a avea un efect de durata asupra modului de a gandi al copilului tau.

3. Frica, umilirea sau abandonul nu trebuie sa faca parte din pedeapsa. Amenintarile fizice sunt inacceptabile. A-ti face copilul de ras ori a-l umili in fata altor oameni sau a prietenilor lui este de asemenea inacceptabil. Iar a-l ameninta sa ii interzici sa se vada cu prietenii sau ca nu-i mai vorbesti sau ca pleci definitiv de acasa este nu doar nepotrivit, ci si infricosator. Un copil nu trebuie doborat pentru a invata o lectie. Un copil profund ranit va sti doar ca nu este in stare de nimic bun ori se va intreba de ce nu-l iubesti si ce poate face ca sa te castige. La un copil mai mare, asta poate duce la un comportament autodistructiv.

Recurge la pedepse intelepte si rezonabile, astfel incat copilul tau sa simta ca a fost tratat corect. O abordare corecta este cea care va da si unuia si celuilalt incredere si respect.

 

Autor: Ana Velicu

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent