Când depindem de ceilalți

0
692

Câți dintre noi facem ceva doar din dragul de a face? Să facem o acțiune doar pentru că așa vrem noi, pentru că ne aduce bucurie, ne face să ne simțim bine? Facem ceva cu pasiune, cu dedicare, pentru că așa simțim, sau pentru că o voce interioară îți spune că ai ceva de făcut și nu vei fi liniștit până nu vei face acel lucru?

Sau, dimpotrivă, facem ceva ca să primim atenție, laude și recompense din partea celorlalți? Dacă facem ceva bine, ceva de care suntem mândri, dacă nu se află cineva acolo care să ne aplaude, parcă nu are nici o valoare.

Uităm de multe ori că valoarea noastră ca ființe umane, este aceeași, fie că suntem singuri în casă, fie că suntem înconjurați de mulțime. Dacă depindem de alții pentru a ne simți valoroși, apreciați, respectați, atunci suntem cam la mila altora. Pentru că într-o zi aceștia s-ar putea să dispară. Poate într-o zi nu o să aibă nimeni chef să ne laude sau să ne recunoască meritele. Și atunci ce facem? Ne simțim mizerabil și de nimic pentru că nu mai e nimeni care să ne ridice în slăvi?

Să luăm un exemplu: „Acesta este un vas frumos”. Cine decide dacă e un vas frumos? Eu, omul, îl văd și îi pun o etichetă. Dar dacă nu ar mai exista nici un om pe planeta asta care să-i aprecieze frumusețea, el tot un vas rămâne, nu se transformă în altceva.

La fel și noi, trebuie să fim conștienți de valoarea noastră (talentul pe care îl avem, abilitățile pe care le avem, calitățile noastre etc). Dacă cineva o vede și o recunoaște, foarte bine. Dar și dacă nu e nimeni care să o vadă, eu ar trebui să fiu conștient de ea. Am fi ipocriți, dacă am spune că nu ne convine când suntem apreciați sau când ni se acordă atenție. Dar nici să cădem în extrema cealaltă, să facem tot felul de lucruri stupide sau care ne fac rău, doar pentru a primi puțină atenție din partea celorlalți.

Nu trebuie să cerșim nimic. Avem dreptul să hotărâm ce e mai bine pentru noi,avem dreptul să alegem și merităm să fim fericiți.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent