Astenia de primăvară 3.8/5 (5)
3.8/55

0
1095

Multe poezii i-au fost închinate acestui anotimp al renașterii care este primăvara și multe cântecele îi sărbătoresc venirea. Cu toată veselia pe care o aduc, chiar și cele mai îmbucurătoare schimbări produc dezechilibre în mediile în care au loc, iar venirea primăverii nu face excepție. Astfel, deși este un prilej de bucurie, venirea primăverii poate avea și un caracter destabilizant și dramatic, așa cum este el reflectat, spre exemplu, în legenda populară a Babei Dochia. Există mai multe variante ale acestei legende, însă în toate, Dochia este păcălită de căldura primăverii și se dezbracă pe rând de toate cojoacele, ca mai apoi un frig neașteptat să o înghețe. Această brutalitate a venirii primăverii transpusă din plan simbolic în plan real, este cea care ne provoacă astenia de primăvară.

Astenia de primăvară ne este cunoscută ca fiind acea stare de vlagă, de oboseală, incapacitate de concentrare, melancolie și chiar tristețe ce ne cuprinde odată cu trecerea iernii și venirea anotimpului călduros. Ea este cauzată de schimbarea de temperatură, lumină și presiune a aerului aduse de primăvară după ieșirea dintr-o iarnă care ne-a consumat toate rezervele de vitamine și minerale. Termenul de astenie provine din limba greacă și înseamnă slăbiciune (a sthenos = fără putere) fiind folosit în Grecia Antică atât pentru a descrie stări medicale, cât și stări non-medicale, cum ar fi diverse stări sociale, economice sau morale precare (meschinărie, insignifianță, sărăcie, a fi datornic etc.). El a rămas consacrat însă, ca termen medical folosit pentru a descrie o stare fiziologică de slăbiciune și oboseală experimentată de o persoană sănătoasă fizic, din cauza unor schimbări din mediul extern.

Datorită simptomelor sale reduse ca intensitate, astenia de primăvară este adesea văzută ca o condiție trecătoare, inofensivă ce se tratează cu ușurință. Totuși, intensitatea simptomelor poate varia de la o persoană la alta, iar în cazul în care acestea ne afectează puternic viața de zi cu zi, trebuie să luăm măsuri pentru a nu dezvolta o depresie ale cărei implicații pot fi cu mult mai grave decît ale unei astenii de primăvară. Pentru început, e recomandat să fim foarte atenți la stările noastre atât fizice, cât și emoționale. Dacă ne simțim obosiți mai mereu, indiferent de cât de mult dormim, dacă nu mai avem chef de nimic, nici chiar de activitățile care obișnuiau să ne facă plăcere, dacă avem stări de tristețe fără un motiv aparent, sau dacă descoperim că suntem mai sensibili emoțional decât în alte perioade, înseamnă că e cazul să schimbăm ceva în stilul nostru de viață.

Alimentația sănătoasă, bogată în legume și fructe, mișcarea în aer liber și timpul petrecut împreună cu cei dragi sunt principalele elemente ce ne pot ajuta să trecem cu bine prin astenia de primăvară. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, și constatăm că stările de vlagă și tristețe se continuă chiar și după trecerea primăverii, e recomandat să apelăm la un specialist.

Bibliografie

A. Dechambre, “Asthenia (1895). Introduction and translation by G. E. BERRIOS”, History of Psychiatry, vol. 19, nr. 4, pp. 490- 501, 2008.
http://hpy.sagepub.com/content/19/4/490.full.pdf+html

Health Watch Center, The Spring Asthenia And The Psychological Dump, 2010.
Disponibil la: http://www.healthwatchcenter.com/2010/04/the-spring-asthenia-and-the-psychological-dump/

Liceunet

Bacalaureat2016

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent