Antrenamentul emotional al copiilor

0
827

e5a83a7ecd853a3363498d71a1613623_XL.jpg

Felul in care ne educam copiii s-a schimbat mult in ultimele decenii. Oamenii au inceput sa puna mai mult accent pe comunicare, pe intelegere si pe empatie. Din ce in ce mai multi parinti devin constienti de rolul educatiei emotionale timpurii si de impactul pe care il au primele experiente de viata asupra copiilor. Lumea devine din ce in ce mai constienta de efectele negative ale violentei in general, si ale violentei asupra copiilor in particular.

Haideti sa vorbim astazi despre ce puteti face ca parinti pentru a le asigura micutilor o evolutie emotionala sanatoasa si armonioasa:

Aratati respect si empatie fata de emotiile copilului, in timp ce il ghidati catre o schimbare de comportament; identificati ce emotii simte copilul si folositi-va de acestea pentru a va apropia de el.

Feriti-va sa-l criticati pentru ceea ce simte. Lectia pe care o va invata dintr-o asemenea atitudine va fi ca trebuie sa se ascunda de dumneavoastra.

Pentru a va putea raporta mai bine la sentimentele copilului, incercati sa va aduceti aminte de momentele in care ati simtit ceea ce simte el. Cateodata poate fi dificil sa descifrati ce se petrece in mintea lui. In acest caz, fiti atent la mimica fetei, la limbajul corpului si la felul in care se joaca. Joaca poate scoate in evidenta o multitudine de indicii referitoare la starea emotionala a unui copil. Observandu-l cand se joaca, veti afla ce-l face sa rada si ce-l face sa fie temator sau chiar agresiv.

Tineti cont de faptul ca reprezentati un model de urmat pentru copil. Observand felul in care va gestionati propriile emotii, el invata sa isi gestioneze emotiile. Cu cat mai usor va este sa va gestionati propriile probleme, cu atat mai usor ii va fi si copilului sa faca asta. Cu cat va vede mai depasit de situatie, cu atat ii va fi mai greu sa faca fata stresului si frustrarilor.

Incurajati-l sa va vorbeasca despre sentimentele sale si aratati-i ca intelegeti prin ce trece.

Ajutati-l sa isi numeasca emotiile si vorbiti-i despre propria experienta cu respectiva emotie; explicati-i ca ati trecut la un moment dat prin ce trece el si ca nu este singurul cu problema respectiva. Acest lucru il va ajuta sa se simta acceptat si va deveni mai receptiv la ideea ca trebuie sa isi schimbe comportamentul. In plus, va invata treptat cum sa empatizeze cu starile si emotiile celor din jur.

Ajutati-l sa vorbeasca despre emotiile sale inca de cand incepe sa le simta.

Pe cat de mult posibil, nu asteptati pana cand o emotie devine atat de puternica incat nu mai este in stare sa si-o controleze si izbucneste in plans sau intr-un acces de furie. Ajutati-l sa invete ceva din propriile emotii si sa vorbeasca despre ele inainte sa devina o problema apasatoare sau sa se transforme intr-un comportament-problema. Daca ignorati felul in care simte crezand ca asa il veti ajuta sa isi schimbe emotiile, exista posibilitatea ca el sa invete ca sentimentele trebuie sa fie ignorate si reprimate, ceea ce va cauza aparitia unor probleme emotionale mult mai mari si mai greu de rezolvat.

Ascultati cu empatie, stabiliti limite si reguli si ajutati-l sa gaseasca solutii pentru problemele pe care le are.

Asa cum mentionam mai sus, copiii au nevoie sa se simta intelesi si acceptati. Cautati sa demonstrati aceasta acceptare de fiecare data cand doriti sa va ajutati copilul sa isi schimbe un comportament. Ajutati-l sa inteleaga ca, desi nu va place felul in care se comporta, il intelegeti, il iubiti si doriti sa-l ajutati sa se simta mai bine.

Copilul ar putea sa intampine dificultati in gasirea solutiilor, asa ca va fi important sa-i stimulati aceasta aptitudine prin intrebari de ghidare. Discutati despre ceea ce isi dorea sa obtina ca rezultat al comportamentului-problema, ajutati-l sa gaseasca alte solutii prin care ar putea sa obtina acelasi lucru si alegeti impreuna solutia cea mai buna. Constientizarea faptului ca orice problema poate fi rezolvata in mai multe feluri sta la baza unei bune dezvoltari emotionale.

Cu cat antrenamentul emotional incepe mai devreme, cu atat copilul dumneavoastra. va deveni mai linistit, mai fericit si mai capabil sa faca fata situatiilor dificile.

 

Autor: Anca Popa

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent