Agresivitatea invizibila 4.6/5 (5)
4.6/55

0
1121

De cate ori vorbim despre agresivitate si violenta, ne vin in minte tipete, gesturi bruste, sau injurii, insulte si altele asemenea. Cumva ne-am obisnuit, ca in era stiintelor, a pozitivismului, sa ne bazam doar pe ceea ce se vede, este observabil si, mai ales, pe ceea ce poate fi demonstrat cu probe de nerefuzat.

Si, chiar si asa, cumva ne ramane impresia ca “ne-am furat-o” sau “ne-au taiat-o” fara sa se intample mai nimic. Si, cel mai important, privita din exterior, situatia nu pare chiar asa de grava, ba chiar nu pare grava deloc. Dar ne simtim ca si cum am luat o palma peste figura, scurt, fara explicatii. Si am si reactionat ca si cum o meritam.

Fie ca o meritam, fie ca nu, agresivitatea se masoara si in ceea ce nu se vede: in taceri care sunt refuzuri de interactiune, in pedepse de tacere. Sau in subminarea unei pareri si minimalizarea unui gand pe care ne apucam sa-l punem in cuvinte. “Ei, nu e chiar asa cum spune…”.

Sau in laude care sunt, de fapt, niste critici disimulate: “Ce bine iti sta rochia asta! Daca iti puneai niste tocuri mai inalte aveai talia si mai zvelta!” sau “Ideea e foarte buna, doar ca in planul nostru bugetar, costurile nu se justifica.”

Sau in remarci mascate in glume, umor adaptat la situatie, care pare, de cele mai multe ori, un “misto bine plasat”. Si toata lumea rade, razi si tu, dar nu prea iti dai seama de ce si cam lasa un gust amar, asa de iti vine sa-i dai una peste gura celui care a vorbit sau sa devii invizibil/a brusc.

Sau in incurajari de tipul “Ce naiba te gandeai? Nu stiai ca…? Asa-ti trebuie!”

In multitudinea de relatii pe care le experimentam zi de zi mai dam si peste ajutor de tipul: “Am facut x sau y ca sa te ajut sa intelegi ca poti mai mult, ca trebuie sa te fortezi sa poti mai mult!”

Asa ca, dragii mei, incercati sa ascultati si ce nu se aude niciodata, sa vedeti si ce nu se arata, sa simtiti si ce nu vi se comunica. De cele mai multe ori, acestea spun la fel de multe ca si cele care se aud, se vad si se simt direct.

Spor la “citit” situatii si oameni si la buna vedere!

Cu mult drag,

Antonia F.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent