Agresivitatea copilului 2/5 (2)
2/52

0
1218

216e854e1c1543768b9e64c2a046ffcb_XL.jpg

Copiii fac fata unor situatii familiale si scolare tensionate prin comportamente agresive. Agresivitatea lor poate fi o modalitate de a atrage atentia sau poate fi o simpla provocare. Uneori copiii folosesc comportamentele agresive pentru a castiga o identitate proprie, alteori se simt pur si simplu neglijati.

In general, copiii agresivi traiesc intr-un mediu social caracterizat prin conflicte, neglijare si abuz, dar de multe ori agresivitatea copiilor este cauza conflictelor in familie.

Agresivitatea copilului se poate manifesta inca din perioada de sugar, cand acesta isi manifesta furia (in special baietelul), continuand cu copilaria mica, in care apar conflicte in special intre copiii de acelasi sex, apoi cu varsta scolara.

De multe ori, insa, agresivitatea copilului este motivata de frica si se amplifica prin crize de furie si nesiguranta. Copiii din acesta categorie nu au incredere in ceilalti, se simt amenintati si incearca sa-si reduca furia printr-un comportament agresiv de preventie caracterizat prin izbucniri de furie. Ei asteapta o recunoastere sociala exagerata si sunt foarte sensibili la amenintari, incercand sa castige respect cu ajutorul agresivitatii.

Metodele educative nepotrivite utilizate de parinti, caracterizate prin amenintari vagi si inconsecventa intaresc agresivitatea copilului. Conflictele conjugale pot determina o crestere a stresului familial si duc la respingerea copilului de catre parinti.

Cand comportamentul agresiv al copilului apare in copilaria timpurie, parintii trebuie sa ia masuri preventive si terapeutice de corectare a acestuia, in caz contrar copilului ii vor lipsi mai tarziu abilitatile social-emotionale.
Specialistii considera ca in aceasta situatie este necesara o consiliere a parintilor si a familiei, stiut fiind ca agresivitatea copilului este conditionata de mediul in care traieste.

In cadrul acestei consilieri parintii invata sa-i faciliteze copilului un comportament nou, mai putin agresiv, iar pe de alta parte copilul este abordat ca si individualitate.

 

Autor: Paraschiva Soldanescu

Bibliografie:

1) Ana Stoica-Constantin, Psihosociologia rezolvarii conflictelor

2) Helena Cornelius & Shoshana Faire, Stiinta rezolvarii conflictelor

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent