Acceptarea schimbarii

0
810

In jurul varstei de 11 ani se intampla multe in viata copilului. In primul rand este primul an de gimnaziu cand se face trecerea de la invatamantul primar unde exista un cadru didactic principal la diversificarea materiilor si implicit la cresterea numarului profesorilor responsabili pentru fiecare disciplina. Acum copilul trebuie sa se adapteze mai multor stiluri de relationare, de predare.

O alta modificare care se intampla in viata copilului de 11 ani ar fi schimbarile fiziologice precum aparitia pilozitatii, ingrasarea pielii, a parului, transpiratie mai abundenta, schimbarea vocii la baieti, crestrea in greuate si inaltime nu neaparat intr-un mod foarte… armonios, aparitia cosurilor. Toate acestea contribuie la formarea imaginii de sine, a stimei de sine, pana la urma la a fi sau nu acceptat.

In perioada 12-18 ani copilul (de fapt preadolescentul) se afla in stadiul conflictului intre construirea propriei identitati si confuzia la nivelul asumarii rolurilor. Mai mult decat oricand copilul are nevoie de modele. In primul rand de modelele oferite de parinti, dar si de modele exterioare sistemului familial.

Este perioada in care apar intrebari legate de sexualitate, de identitate sexuala, de anumite emotii, trairi, apar schimbari bruste de dispozitie pe care preadolescentul nu le intelege, nu stie daca sunt normale, daca si ceilalti traiesc ce traieste el.

Desigur, cu totii am trecut prin aceste etape, dar acum, imaginea promovata a tinerilor perfecti, cu chipuri si trupuri perfecte pot duce mai usor la formarea unor complexe, a unei relationari defectuase sau chiar fuga de relationare, chiar izolare in unele cazuri.

Este important ca parinte sa va gasiti timp pentru copilul dumneavoastra aflat intr-o perioada atat de importanta pentru el, sa il ascultati, sa stie ca ii sunteti alaturi si ca il intelegeti.

Un mod in care va mai puteti ajuta copilul pe langa prezenta si discutiile pe care le aveti si care sunt de neinlocuit, ar fi si grupurile de dezvoltare personala. Aceste grupuri nu au rolul de va inlocui, ci de a veni in intampinarea dumneavoastra, in a-l ajuta pe copil sa isi recunoasca emotiile, sa le acepte, sa comunice intr-un mod asertiv, sa isi dezvolte capacitatea de a fi responsabil pentru propriile fapte, de a intelege consecintele propriilor actiuni, de a-l ajuta sa accepte schimbarile fiziologice si emotionale prezente in aceasta etapa.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent