Neuroplasticitatea

0
710

Neuroplasticitatea se refera la abilitatea de a schimba si restructura felul in care creierul functioneaza, prin crearea unor experiente structurate si organizate si prin folosirea gandirii constiente si ghidate.

Neuroplasticitatea se refera la abilitatea de a schimba si restructura felul in care creierul functioneaza, prin crearea unor experiente structurate si organizate si prin folosirea gandirii constiente si ghidate. Pana de curand se credea ca dupa perioada copilariei creierul nu se mai poate schimba, dar ultimele cercetari in domeniul neurostiintei au dovedit contrariul. Exista din ce in ce mai multe cercetari care arata cum creierul se poate schimba si la varsta adulta, atat fizic, cat si functional. Ultimele cercetari arata nu numai ca neuronii se pot regenera – ceea ce inseamna ca unele leziuni cerebrale pot fi reparate, dar si ca experienta pe care ne-o cream schimba felul in care creierul nostru opereaza prin modificarea conexiunilor dintre neuroni. Toate aceste noi informatii confirma ca, orice varsta am avea sau oricat de obisnuiti am fi cu ceva, putem sa invatam sa ne schimbam obiceiurile si aspectele nedorite ale personalitatii prin experientele pe care ni le cream si gandurile pe care ni le repetam zi de zi. Nu-i asa ca-i minunat?Pe masura ce imbatranim, creierul nostru are tendinta de a renunta la legaturile sinaptice slabe, adica la acele conexiuni neuronale care nu au fost atat de active. Neuronii care nu primesc si nu trimit informatie se degradeaza si mor. Vestea buna este ca putem preveni imbatranirea prematura a creierului, in acelasi fel in care ne putem schimba tendintele auto-distructive, depresiile, dependentele, starile de anxietate, lenea, si multe alte probleme psihice.

O minte activa este o minte sanatoasa; incercati sa va creati experiente noi din cand in cand, sa faceti mai multe lucruri in acelasi timp si sa jonglati intre mai multe idei si proiecte. Cand sunteti intr-o situatie dificila sau simtiti ca sunteti blocat, aduceti-va aminte de toate situatiile in care ati reusit sa rezolvati niste probleme dificile. Ascultati diferite genuri de muzica si cititi nu numai ceea ce va place si va confirma filozofia de viata, dar si carti, reviste sau articole ale caror idei nu va plac. Incercati sa intelegeti motivele pentru care cineva ar fi atras de asemenea idei fara sa-i judecati intr-un mod negativ. Pur si simplu observati cum de este posibil ca unii oameni sa fie asa de diferiti de dvs. si acceptati aceasta realitate chiar daca dvs. continuati sa fiti diferit.

Nu uitati ca orice emotie este, in mare parte, rezultatul invatarii si repetarii. Cu cat exersati mai mult asupra emotiilor pozitive, cu atat mai mult veti dobandi capacitatea de a fi fericiti. Nu va lasati coplesit de emotiile negative; aflati ce ganduri stau in spatele lor si apoi testati-le validitatea. Intrebati-va daca acele ganduri va servesc la ceva sau daca nu cumva puteti incerca sa le schimbati cu altele care va ajuta sa deveniti mai motivati, mai fericiti si mai increzatori in viitor.

Amintiti-va cum a fost cand ati invatat sa conduceti, cat de atenti a trebuit sa fiti la inceput si cat efort ati depus pentru a invata cum sa folositi masina, pana cand totul a devenit un automatism. Acum puteti conduce in timp ce va ganditi la ce-ati facut la serviciu. Acelasi mecanism se aplica si emotiilor: mai intai este necesar sa depuneti un efort semnificativ pentru a ajunge sa va simtiti bine, dar cu cat veti exersa mai mult, cu atat va va fi mai usor sa ajungeti acolo.

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent