A fi moral: Leadership-ul transformațional 4.75/5 (4)
4.75/54

0
1175

Numeroase studii de specialitate urmează cursul dorinței persoanelor interesate de și aspirante la leadership de a cunoaște care e structura internă a unui lider puternic și influent. Rezultatele oferite de aceste studii variază, existând mai degrabă un mulaj de caracteristici ce se pliază în funcție de tipul de leadership prestat. Unul dintre tipurile agreate și care facilitează o performanță remarcabilă dinspre angajați este leadership-ul transformațional.

Leadership-ul transformațional este o modalitate de exprimare a leadership-ului moral și se referă la preocuparea liderului față de nevoile principale ale angajaților, acesta fiind devotat subordonaților săi și investindu-și efortul, fără să facă abuz de angajați, în scopul beneficiilor acestora. Liderul își transferă credința angajaților prin implicarea de care dă dovadă în muncă, prin viziunea clară pe care o împărtășește celorlalți cu putere, și care are un efect transformator atât asupra sa, cât și asupra angajaților.

Astfel, el devine influent, le influențează credințele și comportamentul, trecând peste rezistențe, determinându-i pe angajați să se implice chiar mai mult decât anticipaseră, și mereu luând în considerare nevoile lor autentice. Iar în acest mod dobândește putere. Pentru ca influența sa să fie eficientă, vizează sporirea conștinței de sine a angajaților, inocularea unui sens și a unei misiuni, oferindu-le sprijin în depășirea nevoilor individuale răstrânse calitativ. În acest mod, dă dovadă de carismă, ce conduce la loialitate din partea angajaților, la motivație inspirațională, stimulare intelectuală și considerație față de lider.

Ceea ce facilitează acest transplant de viziune în grupul de angajați este congruența valorilor, atât dintre subordonați și lider, precum și dintre angajați și organizație. Percepția subordonaților asupra similarității valorilor este foarte importantă, astfel, pentru a fi un lider puternic și influent, acesta trebuie să îi determine să creadă că există o legătură între scopurile, valorile personale și cele ale liderului, precum și ale organizației, și că toate sunt la fel de importante.

Senzația de aparteneță la grup și mândria ce derivă din aceasta provoacă o implicare în muncă cu scopul productivității grupului și împlinirii viziunii comune. Acest fapt arată și dorința de a fi în acord cu liderul atractiv, adică cel care debordează de încredere în sine și care manifestă preocupare autentică pentru angajați, imagine ce îi conferă influență și putere.

Așadar, cum influențează liderii transformaționali? Cred în viziunea lor, o transmit clar și cu pasiune, împărtățesc valori comune cu angajații, îi mobilizeză și sunt preocupați autentic de bunăstarea accestora.

Bibliografie

  • Hoffman, B. J., Bynum, B.H., Piccolo, R..F., Sutton, A.W. (2011). Person-Organization Value Congruence: How Transformational Leaders Influence Work Group Effectiveness. Academy of Management Journal. 54(4), 779-796.
     
  • Krishnan, V.R. (2003). Power and moral leadership: role of self-other agreement. Leadership and Organization Development Journal. 24(5), 345-351.

Autor: Andrada Botgros, Liceunet

www.bacalaureat2016.ro

>>> Te invităm să evaluezi acest articol:

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent

Deloc Nu prea Asa si asa Este ok Excelent